Serena po treťom triumfe na Masters: Splnil sa mi sen

TA3, TASR
29.10.2012 10:39

Najlepšou tenistkou súčastnosti je bezpochyby Serena Williamsová. Američanka to potvrdila suverénnym triumfom na koncoročnom turnaji majsteriek.

Serena po treťom triumfe na Masters: Splnil sa mi sen
SITA

Bývalá svetová jednotka nestratila v piatich zápasoch v hale Sinan Erdem Dome ani jediný set a zinkasuje maximálnu možnú prémiu 1,75 milióna dolárov, do svetového rebríčka WTA si pripíše 1500 bodov. Už v piatok po vyvrcholení skupinovej fázy turnaja bolo jasné, že na čele rebríčka prezimuje Bieloruska Victoria Azarenková a Američanka bez ohľadu na celkový výsledok zostane tretia.

Serena Williamsová prvýkrát triumfovala na Masters v roku 2001 hneď pri svojom debute, druhú cennú trofej získala v roku 2009. V Istanbule zavŕšila skvelú druhú polovicu sezóny, počas ktorej triumfovala vo Wimbledone, na olympijskom turnaji v Londýne i na US Open. Vo veku 31 rokov sa stala najstaršou víťazkou v histórii šampionátov WTA Tour.

Doteraz patril tento primát legendárnej Američanke Martiny Navrátilovej, ktorá v roku 1986 získala titul na Masters mesiac a päť dní po tom, ako oslávila tridsiatku. Od májového nečakaného vypadnutia s Francúzkou Virginie Razzanovou v 1. kole Roland Garros v Paríži utrpela
Serena Williamsová v singli iba jedinú prehru - v Cincinnati nestačila na Nemku Angelique Kerberovú.

Vo finále proti Šarapovovej Američanka rovnako ako v predchádzajúcich dueloch v Istanbule ťažila z kvalitného podania a výborného pohybu po dvorci, súperku nepustila ani k jedinému brejkbalu. V prvom sete za stavu 2:2 po víťaznom bekhendovom longlajne prelomila Šarapovovej servis, po potvrdení brejku sa ujala vedenia 4:2 a zisk úvodného dejstva spečatila za stavu 5:4 esom. V druhom sete sa Američanka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:3 premenila pri podaní Šarapovovej po skvelom víťaznom returne hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Ruskou už na 10:2. Jediné dve prehry sa zrodili ešte v roku 2004, keď Šarapovová zdolala Serenu vo finále Wimbledonu i v súboji o titul na MS Tour v Los Angeles. Serena Williamsová zahrala až 40 víťazných úderov a spravila iba 14 nevynútených chýb. Američanka po zisku titulu žiarila spokojnosťou.

"Splnil sa mi veľký sen, po úspešnom ťažení vo Wimbledone, na olympiáde a na US Open sa mi podarilo triumfovať i na záverečnom vrchole roka.Tureckí fanúšikovia boli počas celého turnaja skvelí, ešte nikdy som nevidela v hľadisku toľko transparentov s mojím menom, ako teraz v Istanbule. Pred zápasom som si spomenula na finálovú prehru s Mariou z finále MS WTA z roku 2004. Išla som však na kurt s tým, že nemám čo stratiť a urobím všetko pre víťazstvo. Je skvelé, že po zdravotných problémoch sa mi podarilo vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Bola som v nemocnici, prekonala som pľúcnu embóliu, no nezlomilo ma to a tenis si teraz skutočne užívam. V tejto sezóne som mala trochu pomalší štart, no jej druhá polovica bola fantastická," povedala v prvom interview priamo na kurte Serena Williamsová, ktorá si tretíkrát prevzala trofej Billie-Jean Kingovej.

Šarapovová vo svojom prejave velebila tureckých fanúšikov. "Istanbulské publikum bolo fantastické. Ešte na žiadnom šampionáte WTA som nezažila takú energiu, ako práve na tohtoročnom Masters. Hrať pred vyše 16-tisícovým kotlom je niečo skvelé. S Agnieszkou Radwaňskou sme v zápase základnej skupiny skončili pred druhou v noci, hala bola napriek tomu takmer plná. Veľmi si cením, že diváci dokážu takto oceniť naše výkony." povedala šampiónka Roland Garros.

Ruské tenistky Maria Kirilenková s Naďou Petrovovou sa stali v Istanbule víťazkami štvorhry. Vo finále si poradili so striebornými olympijskými medailistkami z Londýna Češkami Andreou Hlaváčkovou a Luciou Hradeckou v dvoch setoch 6:1 a 6:4. Petrovová už v minulosti na Masters triumfovala po boku Američanky Meghann Shaughnessyovej, pre Kirilenkovú je to prvý titul.

dvojhra - finále:
Serena Williamsová (3-USA) - Maria Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:3
štvorhra - finále:
Maria Kirilenková, Naďa Petrovová (Rus.) - Andrea Hlaváčková, Lucia Hradecká (ČR) 6:1, 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok