Voňavé ruže: Tieto krásky prevoňajú vašu záhradu

Voňavé ruže vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Ich parfum je priam omamný a ťažko mu odolať. Objavte voňavé ruže a čaro, ktoré ukrýva ich pestovanie. Viete, ktoré odrody týchto krások voňajú? 

Všimli ste si, že v posledných rokoch kúpiť rezanú voňavú ružu je priam zázrak? Je to preto, že šľachtitelia týchto kvetov sa v posledných rokoch zamerali na farebnosť ruží. Staronový trend však práve prichádza. Voňavé ruže zaznamenali návrat do našich záhrad. Vôňa totiž neodmysliteľne patrí k týmto jedinečným kráskam, ktorých parfum sa bude šíriť po celej záhrade. Akú odrodu si však vybrať? Tu sú niektoré z nich.

Madame Anisette

Táto krémovobiela kráska s ružovkastým nádychom skrýva v sebe drevité tóny sladkého drievka a anízu, ktoré sa miešajú s myrhou. Madame Anisette je mrazuvzdorná a kvitne počas celej sezóny. ide o extra aromatickú ružu.

Ako okrasa alebo rovno na tanier? Vypestujte si jedlé ruže

Consanze Mozart

Táto odroda vás očarí prenikavou ovocnou vôňou pripomínajúcou vôňu sliviek a zrelých mirabeliek či sladkých marhúľ. Ide o mnohokvetú ružu, ktorej lupene majú krémovoružovú farbu. Najviac vonia v popoludňajších a vo večerných hodinách.

Carmen Würth

Ruža, ktorá kvitne počas celého leta čarovnými purpurovými kvetmi vašu záhradu prevonia intenzívnou vôňou, v ktorej sa miešajú tóny citrusov s prímesou liči a jabĺk. Carmen Würth môže narásť až do výšky 90 cm a je tiež odolná voči chorobám.

Grossherzogin Luise

Táto ruža má opojnú vôňu jazmínu s tónmi magnólie, ktorá sa šíri po záhrade najmä vo večerných hodinách. Grossherzogin Luise môžete pestovať v odtieňoch ružovej, pastelovej marhuľovej a krémovej. Kvety sú veľké a plné.

Grafin Diana

Ide o veľmi voňavú odrodu ruží, ktoré vás potešia veľkými, tmavými karmínovými kvetmi. Táto jedna z najstarších odrôd vonia po citrónoch, muškáte a liči. Výhodou Grafin Diany je jej mrazuvzdornosť a odolnosť voči chorobám.