Juhokórejskí aktivisti opäť vypustili letáky s textom proti KĽDR

SITA, TA3
29.10.2012 10:18

V pohraničnom pásme medzi dvoma kórejskými republikami sa znova vznášali veľké propagačné balóny s tisícami letákov. Do vzduchu ich vypustili juhokórejskí aktivisti, ktorí broja proti severokórejskej komunistickej diktatúre. Tú podobné aktivity dokážu značne podráždiť.

Juhokórejskí aktivisti opäť vypustili letáky s textom proti KĽDR
SITA

Aktivistom sa z parku pri pohraničnom meste Pcha-džu podarilo vypustiť sedem balónov s 50 000 letákmi vyzývajúcimi na povstanie proti súčasnému severokórejskému lídrovi Kimovi Čong-unovi. Na akciu dozeralo asi 100 policajtov. Minulý pondelok juhokórejská polícia vypusteniu balónov zabránila potom, čo armáda KĽDR pohrozila útokom na hranicu Južnej Kórey.

Policajti a vojaci pred týždňom park uzavreli a aktivistom zabránili v uskutočnení ich plánu. "Nebojíme sa ich hrozieb a naďalej budeme posielať letáky," vyhlásil dnes univerzitný profesor Čchoj Wu-won, ktorý sa na akcii zúčastnil.

Severokórejská armáda pohrozila nedávno útokom na pohraničnú oblasť v prípade, že aktivisti vypustia balóny s letákmi. Podobné hrozby už KĽDR vydala aj v minulosti, posledné vyhlásenie však bolo mimoriadne silné. Úrady KĽDR dokonca vyzvali miestnych obyvateľov, aby pohraničné oblasti opustili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok