Škrteľ podpísal ročný kontrakt s Trnavou: Cítim zodpovednosť, že som opäť doma

TA3 TASR
15.8.2021 17:55

Slovenský futbalový obranca Martin Škrtel spečatil v nedeľu príchod do Spartaka Trnava slávnostným podpisom ročnej zmluvy. Slovenská Fortuna liga sa tak dočkala návratu ďalšieho veľkého mena, v uplynulej sezóne sa do nej po rokoch v zahraničí vrátili aj bývalí reprezentanti Erik Jendrišek či Vladimír Weiss ml.

Pôsobenie v Turecku predčasne ukončil

Bývalý kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie pôsobil v uplynulých dvoch sezónach v Basaksehire Istanbul, v závere minulého roka sa však vážne zranil a pôsobenie v Turecku predčasne ukončil. 

"Som rád, že Trnavu neodradilo ani zranenie, ktoré sa mi stalo. Zdravotný stav nie je stopercentný. Lepší sa to však každým dňom. Posledný týždeň som trénoval dvojfázovo v Banskej Bystrici. Nohu zaťažujem, nič ale nechcem urýchliť. Dúfam, že návrat bude otázkou nie týždňov, ale dní," povedal na tlačovej konferencii tridsaťšesťročný stopér a dodal:

"Taký záujem a vytrvalosť, akú som mal možnosť pocítiť pri rokovaniach zo strany pána Cuninku a Spartaka Trnava, som nečakal, boli sme v nepretržitom kontakte možno aj dva roky. Aj toto ma uistilo v tom, že stať sa hráčom Trnavy bude správna voľba. Som rád, že tu dnes môžem byť a už sa teším, keď sa budem môcť pripojiť k mužstvu."

Tešia sa aj spoluhráči

Bývalý hráč Zenitu Petrohrad či FC Liverpool zamieril do Basaksehiru Istanbul po krátkej anabáze v Atalante Bergamo. Už vtedy sa špekulovalo o jeho návrate na Slovensko. Škrtel si naposledy obliekal dres slovenského klubu pred 17 rokmi, keď prestúpil z Trenčína do Zenitu. Neskôr hral aj za "The Reds" či Fenerbahce Istanbul. V Trnave má tie najvyššie ambície: "V klube ako je Trnava musia byť ambície najvyššie. Sledoval som zápasy, pod trénerom Gašparíkom hrajú hráči dobre. Mužstvo má svoju kvalitu a môže splniť ciele."

Škrtel absolvoval za národný tím 104 zápasov, strelil štyri góly a predstavil sa na MS 2010 i EURO 2016. Teraz bude skúsenosti odovzdávať v lige mladým, pričom v jeho prípade do úvahy na návrat pripadali len dve možnosti: "Pri návrate na Slovensko logicky pripadali do úvahy len dva kluby, Trenčín, kde som vyrastal, alebo Trnava. Nik ale nebol taký vytrvalý a priamy ako Spartak. Konkrétny záujem bol z Trnavy, o to bolo rozmýšľanie jednoduchšie. Zmluva je na jeden rok a uvidíme. Ak bude spokojnosť z oboch strán... Nechcem tu byť len pre meno. Ale chcem podávať výkony, na ktoré som zvyknutý, aj tu. Aby som trénerov aj fanúšikov presvedčil."

Za klub pripojil svoj podpis na kontrakt, ktorý znie do konca aktuálnej sezóny, riaditeľ klubu Milan Cuninka. "Pocity sú fantastické, ako Martin povedal, po dvoch rokoch sa ten sen nielen pre mňa ale aj celú Trnavu stal skutočnosťou, sme všetci veľmi radi, že tu Martin dnes sedí a onedlho sa bude pripravovať na zápas. Všetci sme nesmierne radi," poznamenal Cuninka.

Puto ku klubu u neho vzniklo v detstve

Ak by sa Spartaku darilo po športovej stránke, zrejme by bolo jednoduchšie aj hľadanie cesty k prípadnému predĺženiu kontraktu po sezóne. "K titulu a futbalovej Európe je dlhá cesta, verím ale, že mužstvo má takú silu, aby si také ciele mohlo dať. Či sa potom budeme baviť o predĺžení alebo nie, závisí od veľa vecí ako sú spokojnosť klubu, moja spokojnosť, môj zdravotný stav. Potom uvidíme, teraz som tu a chcem odviesť čo najlepšiu prácu pre klub. Čo bude ďalej, o tom sa budeme baviť po sezóne," uviedol hráč, ktorý sa ešte minulý týždeň vyjadroval zdržanlivo o svojej budúcnosti.

 Spartak napokon oznámil jeho príchod v piatok vo večerných hodinách: "Deklaroval som, že chcem svoju budúcnosť vyriešiť vtedy, keď budem stopercentne pripravený. Možno ešte teraz nie som, ale absolvoval som tréningy, ktoré ukázali, že som na dobrej ceste a stačí urobiť posledný krok. Preto sme sa aj posunuli k dohode a spečateniu prestupu. Možno aj mne sa teraz psychicky uľaví, že som súčasťou klubu, začnem trénovať s chalanmi a ešte viac sa k návratu namotivujem."

Škrtel neskrýva, že je dlhoročným fanúšikom Spartaka. Puto ku klubu u neho vzniklo ešte v detstve: "Ešte keď som hrával v Prievidzi za žiakov, delili sme sa s ostatnými deťmi na dva tábory medzi Trnavu a Slovan. Bolo to hlavne o fanúšikoch, že sme mali možnosť vidieť priaznivcoch klubov v Prievidzi, ktorá vtedy ešte hrala ligu. Vtedy mi to prirástlo k srdcu. Výplň prestávok v škole bola, že sme sa ´bili Trnaváci a slovanisti´. A ja som bol vždy za Trnavu a ostalo mi to až doteraz."

Cíti zodpovednosť 

Zápasy Spartaka v Prievidzi si rodák z Handlovej nenechal utiecť. "Vždy, keď hrala Trnava v Prievidzi ligu, na štadióne som nechýbal. Spomínam si, ako som raz bol aj v trnavskom kotli, vtedy ešte v drese AC Miláno. Boli sme malé deti, ale sú to príjemné spomienky. Vtedy na zápasy cestovalo strašne veľa ľudí, v Prievidzi býval sektor hosťujúcich fanúšikov vždy plný. Verím, že pravú trnavskú atmosféru zažijem na vlastnej koži," opísal obranca, ktorý neskrýval, že pred podpisom s Trnavou bol dosť nervózny. 

"Až som prekvapený, že som od rána nervózny. To sa mi nestalo ani pri príchode do Turecka, či keď som menil klub v rámci krajiny polmesiaca. Cítim zodpovednosť, že som opäť doma. Teším sa, ale zároveň mám aj rešpekt."

Škrtel sa teší aj na súboje s protihráčmi, s ktorými hrával v minulosti za reprezentáciu. V Trenčíne napr. pôsobí Erik Jendrišek, v Slovane Vladimír Weiss mladší. "Vždy je príjemné sa stretnúť s chalanmi, s ktorými som niečo zažil v reprezentácii. Na súboje sa teším o to viac, že Vlado je v Slovane a rivalita medzi klubmi je známa. Celkovo sa teším na pôsobenie v slovenskom futbale. Bolo to 17 rokov, čo som bol v cudzine. Hrať pred slovenskými fanúšikmi a kamarátmi som mal možnosť iba za reprezentáciu. Teraz je to pre mňa kompletne nová situácia, hrávať tu zápasy, trénovať, možno aj na miestach, kde som predtým v živote nebol. Je to niečo nové a veľmi sa na to teším," uviedla nová akvizícia "andelov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok