Afganský prezident Ghaní opustil krajinu, odcestoval do Tadžikistanu

TA3 TASR
15.8.2021 16:36

Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil hlavné mesto krajiny Kábul a odcestoval do Tadžikistanu. Oznámil to v nedeľu vysokopostavený predstaviteľ afganského ministerstva vnútra, informovala agentúra Reuters.

Ghaní krajinu opustil spolu s poradcom afganskej vlády pre národnú bezpečnosť Hamdulláhom Mohibom, napísala agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov afganskej vlády, ktorí však chceli zostať v anonymite. Miesto, kam Ghaní s Mohibom odišli, však podľa AP nebolo bezprostredne známe.

Bojovníci islamistického hnutia Taliban v nedeľu obkľúčili hlavné mesto Kábul, pripomína AP. Hovorca tohto hnutia Suhajl Šáhín v nedeľu pre stanicu BBC uviedol, že Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom "v najbližších dňoch".

Inkluzívna islamská vláda

Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť "inkluzívnu" islamskú vládu, v ktorej budú mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia. "Uisťujeme obyvateľov Afganistanu, najmä mesta Kábul, že ich majetok, ich životy sú v bezpečí – nebude žiadna pomsta voči nikomu," vyhlásil hovorca.

Taliban je po rýchlej ofenzíve z uplynulých dní na pokraji úplného víťazstva, keď aj predstavitelia afganskej vlády priznali, že prebiehajú rokovania o zabránení krviprelivaniu v metropole a prípravy na "odovzdanie moci", napísala agentúra AFP. Podľa správy sa všeobecne očakáva, že afganský prezident Ašraf Ghaní rezignuje v priebehu niekoľkých dní, ak nie hodín.

Pádom Kábulu by sa fundamentalistické hnutie vrátilo k moci 20 rokov po tom, ako jeho vládu zosadil vojenský zásah vedený Spojenými štátmi po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok