Británia skupine afganských študentov neumožní nastúpiť na štipendijný program. Problémom je vízum

TA3 TASR
15.8.2021 15:17

Británia skupine afganských študentov neumožní od septembra nastúpiť na štipendijný program. Britské úrady nie sú schopné včas spracovať ich žiadosti o víza.

Británia 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Lidington hovorí o nesprávnom rozhodnutí 

Medzinárodný štipendijný program Chevening Scholarship sľubným študentom z celého sveta umožňuje získať v Spojenom kráľovstve univerzitný titul, pripomína BBC. Tento program je finančne podporovaný britským ministerstvom zahraničných vecí.

Ministerstvo však oznámilo, že z dôvodu súčasnej situácie v Afganistane britské veľvyslanectvo v Kábule nebude schopné včas pripraviť potrebné dokumenty a spracovať žiadosti študentov o víza. Toto opatrenie podľa Sky News postihlo skupinu 35 mladých Afgancov.

David Lidington, bývalý predseda úrady britskej vlády, na Twitteri rozhodnutie pozastaviť štipendijný program označil za "nesprávne a v rozpore so záujmami Spojeného kráľovstva".

Postihli ich záchvaty paniky

Študentom prijatým na štipendijný program Chevening podľa jeho slov hrozí nebezpečenstvo zo strany Afganského militantného hnutia Taliban. Lidington vyjadril presvedčenie, že britský premiér Boris Johnson a minister zahraničných vecí Dominic Raab situáciu "urýchlene" prehodnotia.

Bývalý minister pre medzinárodnú rozvojovú pomoc Rory Stewart vyjadril "hlboké znepokojenie" nad tým, že Británia študentom nie je schopná poskytnúť víza. Znepokojenie vyjadrili aj niektorí študenti, ktorým na základe tohto opatrenia znemožnili začať štúdium. Niektorých z nich podľa BBC dokonca postihli "záchvaty paniky".

Hnutie Taliban v súčasnosti pokračuje vo svojom ťažení a ovládlo už väčšinu Afganistanu. Z tejto krajiny v máji začali odchádzať americkí vojaci i vojaci NATO, ktorí v Afganistane pôsobili 20 rokov. Taliban v následne v máji spustil svoju ofenzívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok