Nálada v ekonomike je najhoršia od februára 2010

SITA, TA3
29.10.2012 09:55

Nálada v slovenskej ekonomike sa naďalej zhoršuje. Indikátor ekonomického sentimentu totiž podľa údajov Štatistického úradu SR klesá už piaty mesiac za sebou a medzimesačne klesol o 1,6 bodu na najnižšiu úroveň od februára 2010, teda na 86,1 bodu.

Nálada v ekonomike je najhoršia od februára 2010
SITA

Do výsledku sa podľa úradu premietol pokles dôvery vo všetkých sektoroch s výnimkou obchodu. Indikátor je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o 3,4 bodu. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 11,5 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri znížil o sedem percentuálnych bodov na mínus 7,3 bodu, čím sa dostal na najnižšiu úroveň od júla 2011 a je 10,3 bodu pod hranicou dlhodobého priemeru. Pokles indikátora ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace.

Indikátor dôvery v stavebníctve v októbri klesol na najnižšiu hodnotu za posledného 12 a pol roka. Jeho hodnota sa v dôsledku prudšieho oslabenia dopytu a zhoršenia vyhliadok zamestnanosti znížila oproti predchádzajúcemu mesiacu o deväť bodov na záporných 54,5 bodu, čím sa prehĺbilo aj zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Indikátor dôvery v obchode s úrovňou sedem bodov vzrástol v októbri v porovnaní so septembrom o 1,3 percentuálneho bodu najmä vplyvom pozitívnych očakávaní vývoja podnikateľskej situácie v nasledujúcich troch mesiacoch.

Hodnota indikátora dôvery v službách v októbri s hodnotou 10,7 bodu poklesla v porovnaní so septembrom o 4,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo najmä negatívne hodnotenie podnikateľskej situácie, ale aj súčasného dopytu, očakávaný dopyt respondenti hodnotili optimistickejšie.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa podľa úradu naďalej zhoršuje. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 6,4 bodu na mínus 38 bodov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada spotrebiteľov o 7,9 bodu nepriaznivejšia a aktuálny výsledok zaostáva aj za svojím dlhodobým priemerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok