Pozor na žlté škvrny: Kedy škodí septória?

Pozor na žlté škvrny: Kedy škodí septória? Zdroj foto: Unsplash

Vyzerajú zdanlivo neškodne, a pritom nemali by ste ich podceňovať. Pozor na žlté škvrny, ktoré znamenajú v mnohých prípadoch septóriovú škvrnitosť listov.

Na začiatku vyzerajú nenápadne, no ak tieto žlté bodky budete ignorovať, zmenia sa na hnedé škvrny pokrývajúce celé listy pestovaných rastlín. Čo sa za tým skrýva? Práve takto sa najčastejšie prejavuje septória. Preto pozor na žlté škvrny na listoch zeleniny a byliniek, ktorým sa však dá jednoducho predísť.

Septória apiicola sa veľmi rada zabýva na zeleri, mrkve, petržlene či usídli sa dokonca aj na rajčiakoch. Najmä pri vyššej vlhkosti vzduchu a daždivom či veternom počasí. Nebezpečné je, že tvoriace sa škvrny zmenšujú aktívnu listovú plochu, čo spôsobuje nižšiu produkciu dôležitých látok pochádzajúcich z fotosyntézy.

Účinné pasce na slimáky bez použitia chémie

Ako spoznať septóriovú škvrnitosť listov

Či sa na vašich rastlinách usídlila septória, odhalíte veľmi ľahko. Choroba sa prejavuje tvorbou drobných sivohnedých škvŕn so žltým okrajom. Ak dôjde k silnému napadnutiu, môžu odumrieť celé listy.

Nezabudnúť na prevenciu

Tak ako pri všetkých plesňových ochoreniach, aj pri septórii treba odstrániť všetky napadnuté časti rastlín. V žiadnom prípade nedávať na kompost. Na prebudenie prezimujúcich spórov stačí 12 °C. Septória sa prejaví už po siedmich dňoch. V mladom poraste sa nešíri tak rýchlo ako v staršom, hustejšom, ktoré pre jej šírenie vytvára priaznivé prostredie. Pri zeleri tiež pomôže, ak ho nevysádzate na rovnaké miesto vo vašej záhrade.

Chemický či ekopostrek

Ak už šíreniu tejto choroby nezabránite, môžete siahnuť po postrekoch. Čím skôr, tým lepšie. Medzi účinné chemické postreky patrí napríklad Kuprikol 50, Korzar, Askon a iné.

Proti septórii môže pomôcť tento domáci postrek, ktorý si pripravíte nasledujúcim spôsobom. Rozdrvte 2 tablety aspirínu a prášok nasypte do dvoch šálok teplej vody. Primiešajte 2 čajové lyžičky škorice a nechajte 24 hodín odstáť. Na druhý deň použite. Postrek, ktorý neminiete, neodkladajte, lebo má krátku trvanlivosť.

Ďalší postrek, ktorý si môžete pripraviť doma, je roztok zo 4 čajových lyžičiek hydrogénuhličitanu draselného, ktorý získate rozpustením prášku v jednom litri vody.