Haiti zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,2. Vyžiadalo si početné obete na životoch

TA3 TASR
14.8.2021 16:39

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu zasiahlo západné pobrežie Haiti nachádzajúce sa v Karibskom mori, si vyžiadalo početné obete na životoch. Informovali o tom miestni predstavitelia.

Zbierajú informácie

"Môžem potvrdiť, že (zemetrasenie) má obete, ale nemám zatiaľ ich presný počet," povedal pre AFP Jerry Chandler, šéf miestnej civilnej ochrany. "Stále zbierame informácie," dodal s tým, že na miesto smeruje haitský premiér Ariel Henry a krajina spustila činnosť núdzového operačného strediska.

Geologická služba Spojených štátov v súvislosti so zemetrasením vydala i výstrahu pred vlnami cunami, ktoré môžu pozdĺž pobrežia Haiti siahať do výšky jedného až troch metrov. Epicentrum zemetrasenia, ktoré Haiti zasiahlo v sobotu o 08.29 h miestneho času (14.29 h SELČ), sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od Saint-Louis du Sud v hĺbke desiatich kilometrov. 

Otrasy cítili i obyvatelia hlavného mesta Port-au-Prince vzdialeného zhruba 160 kilometrov, ktorí v strachu pred zrútením budov vybehli von zo svojich domovov. Zemetrasenie si všimli i obyvatelia Dominikánskej republiky či Jamajky.

Zemetrasenie podľa fotografií miestnych obyvateľov poškodilo tamojšie školy i domy na juhozápadnom polostrove Haiti. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľali ruiny budov vrátane kostola  v meste Les Anglais, v ktorom sa v čase zemetrasenia konala bohoslužba.

 AFP pripomína, že krajina sa ešte stále spamätáva z ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7.0 spred 11 rokov, ktoré usmrtilo podľa odhadov najmenej 200.000 ľudí a 300.000 ďalších utrpelo zranenia. Veľká časť Port-au-Prince i okolitých miest sa premenila na trosky a vyše jeden a pol milióna ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok