Stovky ľudí sa zúčastnili na sprievode gay pride v Sarajeve. V meste sa však zhromaždili aj odporcovia

TA3 TASR
14.8.2021 16:27

Stovky ľudí sa v sobotu v Sarajeve, hlavnom meste Bosny a Hercegoviny, zúčastnili na sprievode príslušníkov sexuálnych menšín. V meste sa v rovnakom čase zhromaždili aj desiatky odporcov tejto komunity.

LGBTI pochod pride bratislava vlajka homosexuáli 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Žiadajú rovnosť

Na sobotňajšom zhromaždení gay pride pochodovali ľudia v pestrofarebných odevoch, ktorí mávali dúhovými vlajkami. Na tomto podujatí sa zúčastnil aj americký veľvyslanec v Bosne Eric Nelson, britský veľvyslanec Matthew Field, osobitný zástupca EÚ v Bosne Johann Sattler a aj viacerí miestni politici a predstavitelia úradov.

"My, lesbičky, gejovia, bisexuáli, transsexuáli, intersexuáli a queer ľudia vychádzame do ulíc, pretože pandemické opatrenia sú našou každodennou realitou," uviedli vo vyhlásení skupiny, ktoré sprievod organizovali. Situácia v oblasti práv a slobôd LGBTIQ+ osôb sa podľa organizátorov sa za posledný rok počas pandémie koronavírusu ešte viac zhoršila.

"Žiadame rovnosť," povedal v sobotu jeden z organizátorov. LGBTIQ+ osoby si podľa jeho slov uvedomujú diskrimináciu, násilie a nenávistné prejavy a budú odolávať. Organizátori okrem iného žiadali rýchle prijatie zákona o partnerstvách ľudí rovnakého pohlavia a plán na ukončenie diskriminácie a zlepšenie života LGBT osôb v Bosne.

Odporcovia chcú brániť tradičné hodnoty

V centre Sarajeva sa v sobotu zhromaždilo aj približne 50 odporcov sprievodu gay pride na podujatí, ktoré organizovalo konzervatívne islamské združenie. Účastníci tohto zhromaždenia podľa svojich vyjadrení chceli brániť tradičné hodnoty krajiny pred "agresívnou" ideológiou LGBT. Na ani jednom z podujatí sa podľa úradov nevyskytli žiadne incidenty.

Prvý sprievod gay pride sa v Sarajeve konal v roku 2019. Minulý rok sa na tomto podujatí zišiel len nízky počet ľudí z dôvodu pandémie. Bosna a Hercegovina bola v rokoch 1992-95 dejiskom krvavej občianskej vojny, ktorá si vyžiadala desaťtisíce obetí a ďalšie tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy. Od jej skončenia vládne v etnicky rozdelenej krajine krehký mier medzi moslimami, pravoslávnymi Srbmi a katolíckymi Chorvátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok