Litva má novú vládu, povedú ju socialisti

TASR
29.10.2012 07:31

Druhé kolo parlamentných volieb v nedeľu potvrdilo, že v Litve dôjde k mocenskej zmene. Celkovým víťazom volieb sa stali opoziční Sociálni demokrati bývalého ministra financií a dopravy Algirdasa Butkevičiusa, ktorí obsadia 38 kresiel v 140-člennom parlamente.

Litva má novú vládu, povedú ju socialisti
SITA

Uviedla to v nedeľu večer volebná komisia vo Vilniuse po sčítaní hlasov v takmer všetkých volebných obvodoch.Krátko nato sociálni demokrati oznámili, že vytvoria koalíciu s ľavicovou Stranou práce exministra hospodárstva Viktora Uspaskiča (bude mať 29 poslancov) a ďalšou opozičnou stranou Za poriadok a spravodlivosť (TT) exprezidenta Rolandasa Paksasa, ktorá získala 11 mandátov.

Nová trojkoalícia nahradí doterajšiu koaličnú vládu pravého stredu premiéra Andriusa Kubiliusa tvorenú konzervatívcami a kresťanskými demokratmi, ktorá obsadí 33 kresiel. S ňou spriaznené Liberálne hnutie bude zastupovať desať poslancov.

V druhom kole volieb v Litve sa rozhodovalo o 67 priamych mandátoch. V prvom kole zo 14. októbra voliči rozhodovali o 70 mandátoch na základe straníckych kandidátok a o troch 3 priamych mandátoch. Jeden mandát stále nebol pridelený, keďže výsledky v jednom volebnom obvode anulovali pre pokus o kupovanie hlasov.

Kubiliusova vláda sa ujala funkcie koncom roka 2008 a musela ihneď zoškrtať štátne výdavky a zvýšiť dane, aby zabránila výraznému prepadu ekonomiky po rokoch intenzívneho rastu. Jedným z výsledkov bolo zvýšenie hrubého domáceho produktu o 5,8 percenta. Litovčania sú však už unavení z úsporných opatrení vlády, vysokej nezamestnanosti a znižujúcej sa životnej úrovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok