Taliban sa blíži k hlavnému mestu. Ovládol aj provinciu pri Kábule

TA3 TASR
14.8.2021 09:49

Afganské militantné hnutie Taliban ovládlo provinciu Lógar ležiacu bezprostredne južne od hlavného mesta Kábul. Informovali o tom v sobotu miestni predstavitelia, podľa ktorých sú bojovníci hnutia už len 11 kilometrov od metropoly, píše agentúra AP.

Príslušníci Talibanu dobyli provičnú metropolu Puli Alam v piatok a medzičasom majú pod svojou kontrolou celú provinciu Lógar, pričom zadržali jej predstaviteľov, uviedla v sobotu provinčná poslankyňa Hoda Ahmadíová. Talibovia sa podľa nej dostali až k okresu Čahár Asjáb susediacemu s Kábulom.

Bojovníci Talibanu v sobotu tiež spustili útok na Mazáre Šaríf, najväčšie mesto severného Afganistanu. Hovorca guvernéra provincie Balch uviedol, že ofenzíva prišla z viacerých smerov a v oblasti prebiehajú ťažké boje. Mazáre Šaríf bránia vplyvní bývalí vojenskí velitelia, ktorí majú podľa odhadov tisíce bojovníkov a zatiaľ sú spojencami vlády v Kábule.

Taliban v uplynulých týždňoch ovládol väčšinu severného, západného a južného Afganistanu. Západom podporovaná vláda tak okrem hlavného mesta Kábul kontroluje len viacero okolitých provincií v centrálnej a východnej časti krajiny, ako aj mesto Mazáre Šaríf na severe. Rýchly postup Talibanu a ustupovanie afganských jednotiek pred ofenzívou vyvolalo necelé tri týždne pred plánovaným odsunom posledných amerických vojakov obavy z návratu fundamentalistického hnutia k moci alebo vypuknutia občianskej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok