Spoločné rokovanie vlád sa začalo moravskou slivovicou

TA3, TASR, SITA
29.10.2012 12:31

Prvé spoločné zasadnutie vlád SR a ČR v Uherskom Hradišti a Trenčíne má symbolizovať nadštandardnosť vzťahov pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatných štátov.

Ministri premrzli

Pohárik moravskej slivovice si dopriali členovia českej a slovenskej vlády v úvode svojho historicky prvého spoločného rokovania, ktoré sa začalo v Uherskom Hradišti a bude pokračovať v Trenčíne. „Pretože sme vonku premrzli, tak teraz začíname rýchlu záchrannú operáciu improvizovane, ktorá je tiež dôkazom, že české liehoviny sú už skutočne v poriadku,“ vysvetlil český premiér Petr Nečas. Blížiaci sa čašníci s poldecovými pohárikmi číreho nápoja vyvolali úsmevy na tvárach oboch delegácií.

Nečas vyhlásil, že nebude prekvapený, ak slovenskí kolegovia počkajú, kým si „frťana“ dajú českí ministri. „Tomu rozumiem, ale myslím si, že za to premrznutie si to zaslúžime,“ dodal Nečas. Slovenský premiér vnímal pohárik slivovice ako "medicínu," a tiež argumentoval zimným počasím.

Pred príhovormi premiérov si na nádvorí Jezuitských kolejí členovia vlád vypočuli hymny, ktoré odzneli na počesť slovenskej strany v opačnom garde, ako v bývalej spoločnej československej hymne. Rokovanie vlád bude mať zaujímavý priebeh – po spoločnom úvode si každá dvojica rezortných kolegov z ČR a SR zasadne za bilaterálny rokovací stôl.

Symbolické rokovania

Spoločné rokovanie má symbolizovať, že naše vzťahy sú stále nadštandardné, a to aj 20 rokov po vzniku samostatných štátov.

Kabinety vedené Petrom Nečasom a Robertom Ficom sa stretávajú deň po štátnom sviatku v Českej republike a pamätnom dni na Slovensku, keď si pripomíname vznik 1. Československej republiky 28. októbra 1918.

Fico: Nesnažili sme sa dobiehať ani klamať

Slováci a Česi si rozumejú nielen vtedy, keď hovoria, ale aj keď mlčia a niečo prežívajú, vyzdvihol dnes slovenský premiér. Želá si, aby sme zostali priateľmi, na ktorých je spoľahnutie.

Slováci sa podľa Fica spoliehali na Čechov a Moravanov vtedy, keď nám išlo o život a prežitie. „Rovnako ste vy vedeli, že v najhorších časoch žije len kúsok od hraníc blízky slovanský národ, ktorého naturel aj charakter je vám v ČR najbližší,“ dodal.

U Slovákov a Čechov je podľa Ficových slov vzácna aj schopnosť empatie. „Jeden národ vie preciťovať aj porozumieť úsiliu a zmyslu konania toho druhého,“ dodal. Za tretiu dôležitú vlastnosť národov, ktoré sa pred 20 rokmi kultivovane rozišli a vznikli samostatné štáty, označil Fico korektnosť „Ani jeden z nás sa v ostatných rokoch nesnažil druhého partnera dobehnúť, oklamať ho, zavádzať ho, alebo vytvárať v diplomatických a partnerských vzťahoch stavy, ktoré by sa stali základom zneistenia, pochybností alebo falše“. Fico označil za príkladné, ako si jeden národ váži druhý, ako máme vzájomne radi české a slovenské pesničky, filmy, spisovateľov – umelci sa stali spoločným dedičstvom a hodnotami.

Fico sa teší, že českí turisti sa vrátili do Tatier a na slovenské termálne kúpaliská, a naopak Slováci vedia, že kultúrne inšpirácie napríklad z Olomouca, Prahy či Brna, ako aj prírodné krásy Jeseníkov či Vysočiny oblažujú naše duše.

Nečas: Je obrovský priestor na spoluprácu v doprave

Český premiér Petr Nečas poznamenal, že medzi ČR a SR je priestor na diskusiu o množstve projektov. „Obe krajiny chceme byť súčasťou efektívne fungujúcej a v globálnom hľadisku konkurencieschopnej EÚ,“ povedal Nečas.

Dnes chcú obe vlády prebrať otázky energetiky a energetickej bezpečnosti. „Je tu obrovský priestor na diskusiu v oblasti dopravnej infraštruktúry, kde naše krajiny ležiace v strede Európy môžu nájsť množstvo prirodzených priesečníkov,“ dodal český premiér. Slovensko je dnes druhý najvýznamnejší obchodný partner ČR. Chcú rozvinúť aj spoločný potenciál prihraničia, napríklad pre turistický ruch.

Príhovory predsedov vlád

Záznam tlačovej besedy premiérov SR a ČR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok