Na bolestivý pankreas pomôžu aj tieto obyčajné čaje. Až potom volajte lekára

TA3/bd
13.8.2021 18:00

Vaša pankreasová žľaza je základným článkom tráviaceho a endokrinného systému a nachádza sa tesne za žalúdkom a pred chrbticou. Jednou z jej primárnych funkcií je produkcia inzulínu a glukagónu, hormónov, ktoré kontrolujú hladinu cukru v krvi. Pankreas tiež vytvára tráviace enzýmy, bez ktorých črevá nedokážu spracovať potravu. Dokáže však veľmi trpieť. Medzi jeho najčastejšie choroby patrí rakovina pankreasu, cukrovka a pankreatitída.

Na bolestivý pankreas pomôžu aj tieto obyčajné čaje. Až potom volajte lekára
Pixabay

Zelený čaj

Zelený čaj má vysoký obsah silných antioxidantov nazývaných polyfenoly a môže byť účinný pri zlepšovaní zdravia pankreasu. V istej klinickej štúdii z roku 2017 boli sledované dve skupiny, jedna z nich pila zelený a druhá bežný čaj. Prvá skupina mala po troch mesiacoch o 70% lepšie výsledky pankreatických zmien ako zvyšok. Je však potrebných viac štúdií, aby sa zistilo, či zelený čaj zabraňuje aj rakovine pankreasu. 

caj Pixabay

Cesnakový čaj

Cesnak je vytrvalá rastlina so štipľavým zápachom. Je cenená pre svoju schopnosť zlepšovať funkčnosť pankreasu a liečiť cukrovku. Aj keď fyziologický účinok cesnaku ešte nie je úplne pochopený, predpokladá sa, že môže zvýšiť schopnosť pankreasu vytvárať inzulín, zlepšovať fungovanie inzulínových receptorov a uľahčiť prístup inzulínu v tele. Cesnakový čaj sa vyrába varením dvoch strúčikov nasekaného cesnaku. Podusíme, precedíme a podľa chuti pridáme med a citrónovú šťavu. 

caj Pixabay

Čaj gurmar 

Gurmar je rastlina nachádzajúca sa v indických tropických lesoch. Tradiční liečitelia ho používajú po tisícročia na liečbu cukrovky a reguláciu cukru v krvi. Okrem toho sa predpokladá, že znižuje chuť na cukor a chuť do jedla pôsobením kyseliny gymnemovej, jednej z jeho aktívnych zložiek. Blokuje miesta viažuce cukor a zabraňuje hromadeniu molekúl cukru v tele. Táto bylinka je k dispozícii ako čaj v obchodoch so zdravou výživou.

caj Pixabay

Čaj z bazalky

Bazalka je voňavá, pôvodom z Indie. Ajurvéda (tradičný indický lekársky systém) používa túto bylinu na podporu pankreasu a liečbu cukrovky. Okrem regulácie krvného cukru stimuluje imunitný systém a môže obsahovať aj antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. 

UPOZORNENIE: Bylinkovú terapiu by ste mali začať iba pod dohľadom lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok