Na rozvoj cyklodopravy dostaneme ďalších 21 miliónov, informuje ministerka

TA3 TASR
13.8.2021 17:47

Na budovanie, modernizáciu cyklotrás a na ďalšie riešenia, ktoré prispejú k rozvoju cyklodopravy, dostane Slovensko z eurofondov 21 miliónov eur. Počas pracovného výjazdu v Žilinskom kraji to v piatok oznámila podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

cyklisti bicyklovanie cyklotrasa hrádza Bratislava 1140px (TASR/Štefan Puškáš)
TASR/Štefan Puškáš

Milióny z pokrízovej pomoci

„Rozvoj cyklodopravy má pre Slovensko veľký prínos. Pomáha rozvíjať cestovný ruch a tvorbu nových, kvalitnejších pracovných miest. Zároveň predstavuje alternatívny a ekologicky čistý spôsob dopravy, šetrí životné prostredie a prispieva k čistejšiemu ovzdušiu v mestách. Slovensko tento potenciál v cyklodoprave zatiaľ nedokázalo naplno využiť, preto som s Európskou komisiou v rámci pokrízovej pomoci z balíka REACT-EU vyrokovala zvýšenie podpory práve pre rozvoj bezpečnej cyklodopravy,“ uviedla.

Ako informovalo Remišovej ministerstvo, podiel cyklistickej dopravy na celkovej deľbe prepravnej práce na Slovensku sa odhaduje približne na päť percent, kým v Česku je to šesť percent a v Rakúsku desať percent.

Remišová za prioritu považuje otázku bezpečnosti cyklistov, preto v novom programovom období bude hľadať inovatívne riešenia na zvýšenie bezpečnosti cyklistov. Za jedno z riešení považuje to, aby súčasťou obnovy a budovania ciest II. a III. triedy bolo tiež vytvorenie cyklopruhu alebo dostatočne širokej a bezpečnej krajnice. Podľa vicepremiérky treba tiež zvýšiť dostupnosť zdieľanej cyklodopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok