Heger v nemocnici kritizoval opozíciu. Takúto protiočkovaciu kampaň vraj inde nemajú

TA3 TASR
13.8.2021 14:46

Nemocnice na Slovensku sa intenzívne pripravujú na tretiu vlnu pandémie ochorenia Covid-19. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas prehliadky novozámockej nemocnice.

Dovolenka doma je najbezpečnejšia, vyhlásil Heger po návšteve Oravského hradu
TASR/Roman Hanc

Nemocnica má stovky lôžok

Tá je podľa neho na zvýšenú záťaž dobre prichystaná. „Má 660 lôžok a v čase druhej vlny tu bolo reprofilizovaných takmer 200 lôžok. To vedia v prípade potreby zopakovať. Ale vidíme, že dôležitá bude zaočkovanosť v regióne, pretože tá bude ovplyvňovať množstvo následných hospitalizácií,“ uviedol Heger. 

„Ja by som chcel ubezpečiť verejnosť, že sme pripravení postarať sa o covidových pacientov. Môžem potvrdiť, že od 12. augusta máme prvého covidového pacienta, ktorý sa vrátil z dovolenky z Chorvátska. Asi treba povedať, že nebol zaočkovaný. Momentálne je s kyslíkovou podporou, bez ventilátora, a snažíme sa mu pomôcť. Pevne verím, že toto nie je nejaká prvá lastovička, ale skôr výkrik do tmy a nezopakuje sa nám situácia zo zimy,“ doplnil riaditeľ novozámockej nemocnice Karol Hajnovič.

Vysilení zdravotníci

Podľa Hegera sa na tretiu vlnu pandémie a reprofilizáciu lôžok pripravujú aj ďalšie nemocnice na Slovensku. Zároveň však zdôraznil, že akákoľvek reprofilizácia znižuje počet lôžok na ostatných oddeleniach. „Takže klasická medicína ide do úzadia, a to má tiež negatívne následky. Covid-19 by sme tu už nechceli, pretože nás oberá o akékoľvek kapacity. Preto by sme mali robiť všetko preto, aby nám nekončili ľudia v nemocniciach,“ zdôraznil premiér.

Zároveň pripomenul, že vypätie zdravotníckeho personálu bolo počas prvej aj druhej vlny pandémie obrovské a podobná situácia by sa už nemala opakovať. 

„To boli 400-hodinové mesačné pracovné výkony, keď zdravotníci trávili všetok svoj čas v nemocniciach pri pacientoch. Nástroj na to, aby sa to neopakovalo, máme. Sú zabezpečené vakcíny aj očkovanie. Musíme sa snažiť dostať vakcínu čo najbližšie k ľuďom. Verím, že nám v tom pomôže aj samospráva, starostovia a primátori, ktorí sú k ľuďom najbližšie,“ uviedol Heger.

Vytĺkanie politického kapitálu

Premiér zároveň pripomenul, že pred treťou vlnou pandémie zápasí slovenské zdravotníctvo s nedostatkom pracovníkov v nemocniciach. „Chýbajú nám lekári a máme enormný nedostatok sestier. Lenže toto je dlhotrvajúci problém, ktorý sa tu dlhé roky neriešil. My nedokážeme nabrať behom roka 10.000 sestier a 3000 lekárov. To nie je možné, lebo ich nevieme dostať ani zo škôl. Zvrátenie tohto trendu je pre nás veľká priorita, potrebujeme posilňovať personál v nemocniciach,“ skonštatoval premiér.

Podľa Hegera vyťaženému zdravotníctvu môže v čase pandémie pomôcť čo najvyššia zaočkovanosť ľudí. „My tu, žiaľ, máme fenomén, ktorý nie je v žiadnej inej krajine, a to je silná protiočkovacia kampaň opozície. To sa nikde inde nedeje, aby niekto na zdraví ľudí vytĺkal politický kapitál,“ dodal Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok