Rezort zahraničia eviduje na území Afganistanu troch Slovákov

TA3 TASR
13.8.2021 13:37

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR eviduje na území Afganistanu troch slovenských občanov. Potvrdil to hovorca MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Rezort zahraničia eviduje na území Afganistanu troch Slovákov
TASR/AP

Pomoc pre tých, ktorí spolupracovali

"V jednom prípade ide o osobu pracujúcu pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc, ktorej sme už uplynulý týždeň odporučili okamžitý odchod z krajiny, a v ďalšom prípade ide o dve občianky, ktoré sa už dávnejšie do Afganistanu vydali a o pomoc nežiadali," spresnil Tomaga.

Ako doplnil, minister Ivan Korčok si "plne uvedomuje v akej kritickej situácii sa ocitá Afganistan a medzinárodné spoločenstvo, s ktorým sme sa aj my angažovali v tejto krajine". "Preto šéf slovenskej diplomacie, na základe súhlasu premiéra a koaličných partnerov, bude našim partnerom tlmočiť pripravenosť SR pomôcť Afgancom, ktorí spolupracovali so Slovenskom, ako aj s EÚ a NATO a sú dnes v ohrození života," dodal Tomaga.

Prebiehajú intenzívne konzultácie 

Tomaga  zároveň potvrdil, že ministerstvo je v kontakte s partnermi a spojencami v EÚ a NATO a prebiehajú intenzívne konzultácie, ktorých cieľom je doladiť praktické detaily tak, aby sa Slovensko zachovalo ako zodpovedný partner.

Zahraniční vojaci začali z Afganistanu odchádzať v máji tohto roka a úplne stiahnuť by sa mali na budúci mesiac. Islamistické hnutie Taliban, ktoré bojuje za opätovné zavedenie islamského práva šaría v Afganistane po odsune jednotiek NATO z krajiny, zintenzívnilo svoje ozbrojené ťaženie proti vládnym silám. Za uplynulý týždeň Taliban dobyl už takmer dve desiatky provinčných metropol v krajine vrátane druhého a tretieho najväčšieho mesta Afganistanu - Kandaháru a Herátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok