Každý večer klábosia vonku pred domom. Tradíciu chcú zapísať do zoznamu UNESCO

TA3
15.8.2021 07:00

Klábosenie. Ide o každodenný rituál obyvateľov dediny Algar, ktorá leží na juhu Španielska. Podvečer vytiahnu stoličky von, pred svoje domovy a môžu sa začať neúnavné rozhovory. Starosta sa snaží túto tradíciu povýšiť na inú úroveň. Chce, aby bola zapísaná do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCO. Hovorí dokonca o pozitívnych účinkoch na duševné zdravie.

Každý večer klábosia vonku pred domom. Tradíciu chcú zapísať do zoznamu UNESCO
TASR/AP (ilu)

Opak sociálnych sietí

Ide o každodenný letný rituál vo veľkej časti Španielska. Večer, keď sa horúčavy zmierňujú, obyvatelia vytiahnu na ulicu stoličky a začínajú siahodlhé rozhovory pod holým nebom. Dedina Algar v južnom Španielsku sa však túto tradíciu snaží povýšiť na inú úroveň. Chce, aby bola zapísaná do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCO, píše The Guardian.

Cieľom je ochrániť storočný zvyk pred hrozbou sociálnych sietí a televízie, hovorí José Carlos Sánchez, starosta dediny Algar, v ktorej žije takmer 1400 obyvateľov. „Je to opak sociálnych médií. Ide o rozhovory tvárou v tvár,“ dodáva. Sánchez podal žiadosť nedávno. Verí, že sa s ich zvykom dostanú medzi už zapísané nehmotné dedičstvá, ako napríklad umenie neapolskej pizze, saunovú kultúru vo Fínsku či súťaž v kosení trávy v Bosne a Hercegovine.

Už to však nie je to, čo to bývalo,“ povedal Sánchez. „Chceme sa vrátiť k tomu, aby všetci vyšli von, pod holé nebo, namiesto toho, aby scrollovali po Facebooku či sledovali doma televíziu,“ dodal.

Liečivé účinky

Starosta, ktorý pravidelne trávi pokojné letné večery na prahu domu svojej 82-ročnej matky vymenuváva výhody zvyku pod názvom charlas al fresco. Za ten čas, čo sú obyvatelia vonku, totiž ušetria na energiách a klimatizácii. Vďaka komentovaniu správ či debatovaniu o novinkách či klebetách zároveň utužujú komunitu a susedské vzťahy. 

Večerné rozhovory však okrem spomínaných výhod prinášajú podľa starostu určitý druh psychického uvoľnenia. “Obyvatelia vyjdú na ulicu a namiesto pocitu, že sú sami, dostanú niečo ako terapeutické sedenie,” konkretizuje 38-ročný starosta. “Navzájom sa podelia o svoje príbehy alebo problémy, ktorými prechádzajú a navzájom sa snažia pomôcť si.”.

Obyvatelia reagujú na starostovu iniciatívu pozitívne. „Zatiaľ som nedostal žiadnu kritiku,“ tvrdí s tým, že po odoslaní žiadosti čaká na odpoveď a ďalší postup. Očakáva však, že pôjde o zdĺhavý proces, ktorý môže trvať roky. Starostova aktivita však pre obec priniesla neočakávaný bonus. Začali totiž o nej informovať viaceré médiá po celej krajine. "V Madride už poznajú Algar, aj v Barcelone. A v mnohých ďalších regiónoch tiež,“ dodal s radosťou. "Obec nakoniec získala bezplatnú reklamu.".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok