Na východ smeruje významná investícia, do prevádzky nasadia nové vlaky

TA3 TASR
13.8.2021 10:31

Na východom Slovensku bude premávať deväť nových vlakových súprav. Ministerstvo dopravy podpísalo zmluvu so Železničnou spoločnosťou Slovensko v celkovej hodnote viac ako 76 miliónov eur. Moderné vlaky začnú v Košickom a Prešovskom kraji premávať najneskôr do konca roku 2023.

"Nie je pravda, že východ Slovenska je mimo záujmu ministerstva dopravy. Reagujem tak na obvinenia, že na východ nič nekupujeme. Práve naopak, na východ Slovenska smeruje významná investícia – deväť kusov elektrických jednotiek," zdôraznil Doležal.

Výška nenávratného finančného príspevku, čo je EÚ zdroj a štátny rozpočet, predstavuje 74,3 milióna eur. Spolufinancovanie ZSSK je vo výške 1,9 milióna eur.

Deväť nových ucelených vlakov bude nasadených na trate Košice – Lipany – Plaveč, Košice - Michaľany – Trebišov a Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou. Dodávateľom jednotiek je český výrobca Škoda Transportation. Všetkých deväť kusov elektrických jednotiek bude dodaných najneskôr do konca roka 2023. "To je ten posledný termín, keď môžeme čerpať z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra," ozrejmil šéf rezortu dopravy.

Predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň podotkol, že železničná spoločnosť neobstarala len dodanie deviatich kusov elektrických jednotiek v rámci tohto verejného obstarávania, ale je tam možnosť uplatnenia opcie na ďalších jedenásť kusov, na ktoré bude ZSSK hľadať ďalšie zdroje. "Či už z nového programového obdobia, z plánu obnovy alebo z iných zdrojov. Čiže máme možnosť na východné Slovensko dodať viac ako týchto deväť kusov elektrických jednotiek," dodal s tým, že v prípade ďalších jedenástich kusov ide o sumu zhruba 85 miliónov eur.

Nové elektrické jednotky budú nízkopodlažné s minimálnou kapacitou 300 miest na sedenie pre cestujúcich druhej triedy. Ich prevádzková rýchlosť bude 160 kilometrov za hodinu. Český výrobca spolu so ŽOS Trnava v súčasnosti dodáva ZSSK 25 nových elektrických jednotiek za 160 miliónov eur, nasadených v regionálnej doprave v žilinskom a trenčianskom regióne. V prevádzke je už 18 týchto súprav.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok