Júlová inflácia je najvyššia za posledných osem rokov. Rástli najmä ceny potravín

TA3 TASR
13.8.2021 09:20

Medziročná inflácia v júli stúpla na 3,3 %, je to najvyššia hodnota od decembra 2012, teda za posledných osem rokov. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR. Infláciu ťahali nahor najmä vyššie ceny za dopravu, okrem palív aj nákup áut a cestná osobná doprava. Najdynamickejšie však opäť draželi potraviny.

Zvýšili sa najmä ceny chleba a obilnín

Rast cien potravín sa medziročne zrýchlil na úroveň 2,8 %, čo je najviac za posledný rok. "Prvých päť mesiacov tohto roka pritom boli potraviny lacnejšie ako pred rokom a v júni mali tempo rastu o polovicu nižšie," skonštatovali štatistici a dodali, že niektoré potraviny hýbali infláciou aj v medzimesačnom porovnaní, oproti júnu sa zvýšili ceny najmä chleba a obilnín, ako aj mlieka, syrov a vajec.

Oproti júnu v júli vzrástli ceny o 0,5 %, tempo rastu oproti predošlému mesiacu sa teda zmiernilo (v júni dosahoval medzimesačný rast cien 0,6 %). V spotrebnom koši zdraželo všetko okrem odevov a obuvi, kde ceny dokonca poklesli o 0,3 %.

Ceny v doprave medzimesačne vzrástli o 2,7 %. "Vplyv na to mali už niekoľko mesiacov sa zvyšujúce ceny pohonných látok, aktuálne medzimesačne vzrástli o 3,5 %. Výrazné zvýšenie cien zaznamenali tiež dopravné služby, predovšetkým cestná osobná doprava o 2,4 %, ako aj kombinovaná osobná doprava o 16,7 %," vyčíslil úrad. Pri bývaní a energiách boli ceny medzimesačne vyššie o 0,4 %.

Zníženie cien ovocia a zeleniny

Z potravín medzimesačne najviac zdraželi chlieb a obilniny (o 1,2 %), mlieko, syry a vajcia (o jedno percento) a mäso (o 0,5 %). "Vplyv letnej sezóny sa prejavil v znížení cien ovocia a zeleniny a aj rýb. Ceny nealkoholických nápojov ako minerálky a šťavy vzrástli, ale klesli ceny kávy, čaju a kakaa," dodali štatistici.  Oproti júnu zdražel aj nábytok, zariadenia a podlahoviny (o 1,4 %). O takmer štyri percentá zdraželi aj organizované dovolenkové zájazdy.

"Index spotrebiteľských cien sa v júli oproti júnu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,5 %, v domácnostiach dôchodcov o 0,4 %," dodal úrad.

Medziročne rástli ceny vo všetkých odboroch. Najvýraznejšie draželi palivá a mazadlá (o 20,3 %). Citeľne vyššie boli aj ceny za nákup dopravných prostriedkov o 3,1 % a cestná osobná doprava o šesť percent.

Ceny narástli aj pri olejoch a tukoch

Piaty mesiac po sebe ovplyvňuje infláciu v medziročnom porovnaní aj rast cien tabakových výrobkov po úprave daní (o 16,5 %) a v júli tiež vyššie ceny alkoholických nápojov, hlavne destilátov a piva. Potraviny a nealkoholické nápoje medziročne zdraželi o 2,6 %, najvýraznejšie nárasty cien boli pri olejoch a tukoch (o 7,5 %) a zeleniny (o 12,8 %). Medziročne platili spotrebitelia viac aj za chlieb a obilniny, mlieko, syry a vajcia aj za mäso.

Bývanie a energie medziročne zdraželi o 1,5 %. Vplyv na celkovú úroveň inflácie mali tiež rastúce ceny v rámci odboru rekreácia a kultúra, najmä zdynamizovanie rastu cien za noviny, knihy a kancelárske potreby o 6,4 %, aj za dovolenkové zájazdy o 4,1 %.

Index spotrebiteľských cien sa v júli medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov aj za domácnosti dôchodcov zhodne o 3,3 % a za nízkopríjmové domácnosti o 3,1 %. V súhrne za sedem mesiacov roka 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa spotrebiteľské ceny v priemere zvýšili o 1,9 %. Medziročne sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 1,7 % a za domácnosti dôchodcov o 1,6 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok