Pacienta nula mohol infikovať netopier vo Wuchane, hovorí predstaviteľ WHO

TA3/hm
12.8.2021 18:00

Podľa predstaviteľa Svetovej zdravotníckej organizácie Petra Embareka sa vírus SAR-CoV-2 mohol teoreticky rozšíriť vtedy, keď sa výskumník wuchanského laboratória infikoval od netopiera.

netopiere ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Embarek, ktorý viedol na začiatku roka vyšetrovanie WHO v Číne o pôvode vírusu, pre dánsku televíziu TV 2 uviedol, že scenár s nakazením sa od netopiera je pravdepodobná teória. Uviedol, že "zamestnanec, ktorý sa v teréne infikoval pri odoberaní vzoriek, spadá pod jednu z pravdepoboných hypotéz." Dodal však, že odborníci z WHO nemohli nájsť žiaden priamy dôkaz, ktorý by podporoval teóriu, že pandémia vzišla z wuchanského výskumu netopierov. Píše o tom Newsweek.

Pokiaľ ide o pôvod covidovej pandémie, takzvaná teória laboratórneho úniku je kontroverznou témou už niekoľko mesiacov, a spôsobila pnutie na medzinárodnej scéne. Scenár, že vírus unikol z laboratória nehodou, bol podľa pôvodnej správy WHO označený za "extrémne nepravdepodobný".

Za pozornosť stojí ďalšie laboratórium

Embarek pre TV 2 však povedal, že zatiaľ čo vyšetrovatelia mali prístup do laboratória vo Wuchane a zodpovedali im otázky, "sa vlastne vôbec nemohli pozrieť do žiadnych dokumentov". Predstaviteľ WHO dodal, že kým sa všetci obracali smerom k Wuchanskému inšitútu virológie, za pozornosť stojí aj ďalšie laboratórium, ktoré vedú čínske zdravotnícke autority.

Embarek uviedol, že mu manažment povedal, že laboratórium zmenilo priestory na začiatku decembra 2019 - približne v čase, kedy bol zaznamenaný aj prvý prípad nákazy. Povedal, že by mohlo byť "zaujímavé sa pozrieť na dané obdobie v labóriu".

Medzi ďalšími hypotézami o pôvode vírusu, ktoré na začiatku tohto roka predložil tím WHO, bol priamy prenos zo zvierat na človeka, ďalej prenos zo zvierat na iné zvieratá a potom na ľudí, známe ako šírenie cez medzihostiteľa, a tiež šírenie cez potraviny. Prenos cez medzihostiteľa bol považovaný za najpravdepodobnejší.

Prebiehajú ďalšie vyšetrovania

Pôvodná správa sa ukázala ako diskutabilná. Zástupcovia krajín z celého sveta vyjadrili nad dôkladnousťou správy znepokojenie. V spoločnom vyhlásení z 30. marca, vlády Spojených štátov amerických, Spojeného kráľovstva, Austrálie, Kanady, Japonska, Izraela a iných krajín písali "o obavách, že medzinárodná odborná štúdia o pôvode vírusu SARS-CoV-2 bola výrazne oneskorená a nemala prístup k úplným a pôvodným dátam a vzorkám." Ďalšie vyšetrovania pôvodu covidovej pandémie, vrátane vyšetrovania Bidenovej administratívy, práve prebiehajú.

Embarek predtým v rozhovore pre magazín Science bránil pôvodnú správu WHO s tým, že jeho tím mal "dlhé rokovania" s personálom wuchanského laboratória, ktorý im vysvetlil ich auditový systém a úsilie zistiť pôvod. Povedal, že diskusie "im dali oveľa viac dôvery v ich stanovisko", ale dodal aj, že "fakt, že túto hypotézu vyhodnotili ako extrémne nepravdepodobnú neznamená, že je vylúčená".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok