Prelomový systém? Umelá inteligencia môže pomôcť odhaliť demenciu z jedinej snímky mozgu

TA3 TASR
14.8.2021 08:00

Vedci z Cambridgeskej univerzity testujú nový systém využívajúci umelú inteligenciu, ktorý podľa nich môže diagnostikovať demenciu na základe jedinej snímky mozgu. Informovala o tom stanica BBC.

mozog ilu 1140 px (ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD)
ČTK/WAVEBREAK/Wavebreak Media LTD

Predpovie priebeh aj intenzitu ochorenia

Tento systém podľa expertov tiež dokáže predpovedať priebeh a intenzitu ochorenia, vďaka čomu by mohli lekári nastaviť liečbu pacientom a tým predísť väčším poškodeniam mozgu. Systém porovnáva snímku mozgu človeka, ktorý má podozrenie na demenciu so snímkami tisícok pacientov, ktorým už toto ochorenie bolo diagnostikované. 

Štúdia sa uskutoční v meste Cambridge

Klinická štúdia tohto systému sa uskutoční v nemocnici v meste Cambridge, ktorá spolupracuje s Cambridgeskou univerzitou, i na ďalších klinikách zameraných na problémy s pamäťou v krajine. Vedci budú porovnávať výsledky získané novým systémom s tradičnými spôsobmi diagnózy demencie. V prvom roku by sa do výskumu malo zapojiť okolo 500 pacientov.

Experti z viacerých ďalších univerzít metódy, ktoré by mohli pomôcť k včasnejšej diagnostike demencie, označili za dôležité. Stále sú však podľa nich len v úvodnej fáze, napísal na svojej webovej stránke denník The Guardian. Kritici upozornili aj na rozdiely medzi jednotlivcami.

Lekári v súčasnosti na určenie demencie potrebujú niekoľko snímok mozgu a kognitívnych testov zhotovených počas dlhšieho obdobia. Nový systém celú diagnostiku urýchľuje. V predklinických štúdiách bol systém schopný odhaliť demenciu roky predtým, ako sa objavili symptómy, aj keď na snímke neurológovia žiadne viditeľné známky poškodenia mozgu nezaznamenali, píše BBC. 

Tento systém by vedel predpovedať či stav pacienta zostane niekoľko rokov stabilný, bude sa postupne zhoršovať alebo potrebuje neodkladnú liečbu. Výskumníci tvrdia, že včasná diagnostika môže značne zlepšiť život pacientov. "Ak zakročíme v ranom štádiu ochorenia, vieme liečbou spomaliť jeho postup a zabrániť väčšiemu poškodeniu mozgu," uviedla Zoe Kurtziová, profesorka na Cambridgeskej univerzite a členka národného centra pre umelú inteligenciu a dátovú vedu na inštitúte Alana Turinga. Dodáva, že symptómy by sa vďaka tomu mohli objaviť oveľa neskôr alebo by k ich výskytu vôbec nemuselo dôjsť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok