Na Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač

TA3
12.8.2021 14:53

Na obvineného podnikateľa Miroslava Výboha bol vydaný európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz. Výboh je obvinený z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku vo výške 150-tisíc eur. Momentálne sa nachádza v zahraničí.

Informáciu priniesla televízia Markíza, ktorej správu potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a dňa 9. augusta 2021 vydal na Ing. M. V. obvineného z obzvlásť závažného zločinu prijímania úplatku príkaz na zatknutie ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz," uviedla podľa hovorkyňa.

Výboh, ktorého obvinili na základe výpovede Františka Imreczeho, sa aktuálne nachádza v zahraničí. Obvinený je z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku vo výške 150-tisíc eur. Výbohov obhajca Ondrej Laciak podľa televízie odmieta, že by sa vyhýbal výpovedi. Podnikateľ je podľa jeho slov pripravený vyjadriť sa prostredníctvom videohovoru.

"Do dnešného dňa nebolo obvinenému doručené na adresu trvalého pobytu uznesenie o vznesení obvinenia ani upovedomenie o termíne výsluchu, bol aj napriek tomu kontaktný a súčinný s vyšetrovateľkou. Bola podaná aj žiadosť o vykonanie výsluchu formou videokonferencie, čo je štandardný spôsob vypočutia svedka alebo obvineného, keď žije v zahraničí. Na vydanie medzinárodného alebo európskeho zatýkacieho rozkazu preto nie je daný žiadny zákonný dôvod," zareagoval obhajca Výboha Ondrej Laciak.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pred časom prerušilo obvinenému Miroslavovi Výbohovi výkon funkcie honorárneho konzula Monackého kniežactva v SR.

O Miroslavovi Výbohovi sa hovorilo ako o jednom z mecenášov Smeru. V minulosti Robert Fico priznal, že sa s ním pozná a dokonca o ňom hovoril ako o svojom kamarátovi.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry NAKA obvinil v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti, medzi ktorými je aj podnikateľ Miroslav Výboh.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok