Test dvoma prstami. Indonézska armáda ukončila praktiku, ktorú museli absolvovať nádejné vojačky

TA3
13.8.2021 07:00

Ľudskoprávne organizácie vítajú rozhodnutie náčelníka štábu indonézskej armády. V krajine totiž ukončili desaťročia trvajúcu urážlivú a nerovnoprávnu praktiku. Súčasťou armády sa totiž mohli stať iba ženy, ktoré boli panny.

Test dvoma prstami. Indonézska armáda ukončila praktiku, ktorú museli absolvovať nádejné vojačky
ČTK (ilu)

Ak absolvovali pohlavný styk, neprijali ich

Nádejné vojačky museli podstúpiť procedúru, známu ako “test dvoma prstami”. Počas vyšetrenia totiž lekár vložil dva prsty do ženskej vagíny, aby zistil, či je panenská blana neporušená. Tie, ktoré pohlavný styk už absolvovali, neboli do armády prijaté, píše The Guardian.

Na telekonferencii s indonézskymi vojenskými veliteľmi naznačil generál Andika Perkasa koniec zaužívanej praktiky a potvrdil, že ženy budú verbované bez rozdielu, rovnakým spôsobom ako muži. “Žiadne lekárske vyšetrenie tohto typu už nebude vykonávané,” povedal Perkasa. 

“Existujú veci, ktoré nie sú relevantné. A tento druh vyšetrenia už viac robiť nemôžeme. Nábory mužov a žien musia byť rovnaké,” dodal. Vaginálny test museli dokonca v niektorých prípadoch absolvovať aj snúbenice vojenských dôstojníkov. Koniec testovania indonézske ženy veľmi uvítali.

Prináša traumu

Na neprijatie si spomína aj Amindi, ktorá test takmer podstúpila pred 23 rokmi ako nádejná 18-ročná vojačka námornej pechoty počas náboru v Yogyakarte. Po teste ju odmietli aj napriek tomu, že ostatné testy a úlohy splnila s vysokým skóre. “Bude to prelomové,” hovorí Amindi. “Pre ženy to bola hanlivá procedúra,” dodala s tým, že súčasťou armády bol aj jej otec. 

Mal sen, aby jedno z jeho detí pokračovalo v jeho šľapajách. Amindi však nebola panna. Tesne pred tým, než mala tesť absolvovať, však svojej lekárke povedala, aby prestala. “Nechcela som, aby ma ohmatávala bez môjho súhlasu. Tak som jej povedala, aby prestala a že nie som panna. Zastavila som ju nie preto, že som sa bála a hanbila, že to zistí, ale kvôli tomu, že som sa cítila nepríjemne z celej tej procedúry. Toto je cena pre ženy za vstup do armády – trauma,” dodala. 

Praktiku odsúdila aj Svetová zdravotnícka organizácia. Uviedla, že testovanie panenstva je nevedecké, škodlivé a porušuje ľudské práva žien. Môže vyústiť do okamžitých a dlhodobých dôsledkov, ktoré poškodzujú fyzické, psychické a sociálne blaho žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok