Reagovali sme rýchlo. Kovařík sa opäť zastal postupu polície voči protestujúcim

TA3 TASR
11.8.2021 16:34

Policajný prezident Peter Kovařík sa opätovne zastal policajtov a ich zásahov na protestoch pred budovou parlamentu a na Hodžovom námestí v Bratislave. Vyhlásil, že o postupe zásahu a použití prostriedkov môže rozhodnúť veliteľ zásahu, nie policajný prezident či minister. Polícia podľa neho zasahovala až po upokojení davu.

Reagovali sme rýchlo. Kovařík sa opäť zastal postupu polície voči protestujúcim
TASR/Jakub Kotian

Situácia na proteste pred budovou Národnej rady SR z konca júla bola podľa Kovaříkových slov pokojná až do chvíle, keď jeden z poslancov chcel protestujúcich doviesť dovnútra. "My sme veľmi rýchlo reagovali na zmenu situácie, posilnili sme prostriedky a pokojným spôsobom sme od budovy národnej rady odtlačili protestujúcich tak, aby sme nevytvárali zbytočné napätie," vyhlásil.

Za budovu parlamentu nenesie podľa Kovaříka zodpovednosť Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave, keďže je to špeciálny objekt. "Od roku 2012 upozorňujeme NR SR, že by mala zvážiť vybudovanie zábran, ktoré by sa v istom momente dali použiť na to, aby sa tých 50 metrov od budovy NR SR dal vytvoriť priestor, kde sme schopní zabezpečovať bezpečnosť v súčinnosti s jednotkami, ktoré sú za to zodpovedné," vyhlásil šéf polície.

Na protest pred Prezidentským palácom boli pripravení

Kovařík tiež tvrdí, že polícia bola pripravená na protest pred Prezidentským palácom v Bratislave, ktorý sa konal koncom júla. Situáciu podľa neho skomplikoval trolejbus, ktorý sa zasekol v podchode a nebolo s ním možné manipulovať. Polícia skúma, prečo sa dav zradikalizoval a vydal do ulíc. Zasiahla až po jeho upokojení.

Policajti podľa neho nemôžu zasiahnuť, keď sa im zachce. O použití prostriedkov nemôže podľa Kovaříka rozhodnúť policajný prezident, ale veliteľ zásahu, ktorý riadi operáciu. "Urobili sme zásah v čase, keď dav prestal byť agresívny, keď sa zredukoval počet ľudí v dave," priblížil s tým, že posilnili jednotky a bez násilia vytlačili protestujúcich. Jednotky museli podľa šéfa polície stiahnuť zo všetkých krajských riaditeľstiev okrem Košíc a Prešova. Podľa jeho slov je v polícii podstav asi 2000 ľudí.

Protestujúci v oboch prípadoch kritizovali vládne opatrenia, ktoré by mali zvýhodňovať zaočkovaných ľudí. Kovaříka kritizovali niektorí politici aj za jeho vyjadrenia, že demonštrácie sú bežným javom a občania si majú na to zvyknúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok