Jahnátek: Potraviny na Slovensku sú na veľmi nízkej úrovni

TASR
28.10.2012 15:36

Potraviny, ktoré ľudia na Slovensku konzumujú, sú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) extrémne nízkej kvality.

Jahnátek: Potraviny na Slovensku sú na veľmi nízkej úrovni
SITA

V procese ich dodávky od prvovýrobcu až po zákazníka sa zaznamenáva 66 % nedostatkov. Jahnátek to uviedol v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

"Potraviny sú u nás na veľmi nízkej úrovni," skonštatoval Jahnátek. Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša síce nie je na Slovensku dobrá situácia v potravinách, ale určite sa nepredávajú len zlé potraviny. Najviac je pritom spotrebiteľ podľa jeho slov podvádzaný napríklad pri predaji potravín po dátume spotreby a v tom, že sa názov výrobku nezhoduje s jeho zložením.

Podľa ďalšieho diskutujúceho v relácii, exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most-Híd), treba na Slovensku zaviesť značku, ktorá bude charakterizovať slovenský výrobok. Jahnátek zároveň navrhol obnoviť predaj z dvora, na čo mu však Simon oponoval, že ten nebol nikdy zrušený. "Predaj z dvora musí byť realizovaný tak, ako bol nastavený," podotkol Jahnátek. Dôležité je pritom podľa neho stanoviť daň z pridanej hodnoty (DPH) na tieto potraviny. Podľa Simona je však viac ako DPH podstatné to, aby si mohol spotrebiteľ kúpiť kvalitné a zdravé potraviny z dvora.

Súčasný aj bývalý šéf agrorezortu si vymenili názory aj na potravinovú pomoc z EÚ. Za Simonovho ministrovania dostalo pomoc 412.000 ľudí. "Je mi ľúto, že ďalších 80.000 ľudí pomoc nedostalo," uviedol Simon. No v čase, keď sa mala riešiť potravinová pomoc pre ďalší rok, prebiehali voľby. "Bolo to v čase, keď Robert Fico vláde hovoril, že môže len kúriť a svietiť," podotkol Simon a pomoc mal podľa jeho slov dotiahnuť do konca nový minister Jahnátek hneď po nástupe do úradu. "Nová vláda za toto neberie zodpovednosť," oponoval Jahnátek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok