SR a ČR chcú spolupracovať pri záplavách a požiaroch v pohraničí

SITA
28.10.2012 14:34

Český a slovenský rezort obrany by mohli pri záplavách, či rozsiahlych požiaroch v prihraničných oblastiach užšie spolupracovať. Túto možnosť prerokuje minister obrany Martin Glváč v pondelok na spoločnom rokovaní vlády Slovenskej a Českej republiky v Uherskom Hradišti a v Trenčíne s českým kolegom Alexandrom Vondrom a 1. zástupcom ministra obrany Vlastimilom Picekom.

SR a ČR chcú spolupracovať pri záplavách a požiaroch v pohraničí
SITA

Na stole sú spomenuté otázky v oblasti krízového manažmentu, ako aj logistiky, obranného plánovania, vojenského zdravotníctva, ale aj výcviku a vzdelávania. „O možnostiach vzájomnej spolupráce rokujeme s Českou republikou prakticky už od júna, kedy sme s ministrom Vondrom podpísali deklaráciu o rozvoji spolupráce v oblasti obrany. Odvtedy sa už niekoľkokrát stretli pracovné skupiny oboch krajín, ktoré hľadali prieniky konkrétnej spolupráce. Verím, že v pondelok dokážeme na základe výsledkov ich rokovaní zadefinovať, aké prekážky, či už legislatívne, alebo finančné ešte potrebujeme odstrániť, aby sa spolupráca mohla ešte viac rozvinúť,“ uviedol minister Glváč.

Diskutovať chcú aj o možnej výmene nevyužitých logistických zásob. V súčasnosti už prebiehajú rokovania o možnej výmene dvoch motorov pre lietadlá L-410 zo Slovenska za dva motory pre lietadlá AN-26 od českej armády. Výmena by bola obojstranne výhodná, pretože by krajinám zabezpečila prevádzkyschopnosť lietadiel uvedeného typu. Šéfovia rezortov obrany budú hovoriť aj o kooperácii v mnohonárodných projektoch. Chcú prehĺbiť aj spoluprácu centier výnimočnosti NATO, najmä prostredníctvom recipročnej výmeny dôstojníkov. V súčasnosti pôsobí jeden český dôstojník v Centre zneškodňovania nevybuchnutej munície v Trenčíne a jeden dôstojník pôsobí v Centre ochrany proti zbraniam hromadného ničenia vo Vyškove.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok