PR správa

Keď je zlá nálada varovným signálom blížiacej sa pohromy

PR
12.8.2021 07:00

Trpia ním ľudia, ktorí musia aj na vykonávanie bežných činností vynaložiť toľko energie, ako zdravý človek pri výstupe na Everest. Ochorenie, ktoré podľa WHO postihuje približne 350 miliónov ľudí na celom svete. DEPRESIA – duševná porucha, v priebehu ktorej klesá aktivita a záujem človeka o život na minimum. Prečo sa to deje a ako to môžete zmeniť?

Keď je zlá nálada varovným signálom blížiacej sa pohromy
Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Nielen ťažký život a problémy, ale aj druhá vlna obmedzení spôsobených koronavírusom vyvolala u mnohých ľudí na celom svete rozvoj doteraz nepoznaných depresívnych nálad.

Nedostatok vitálnej energie, neochota vstať z postele, pretrvávajúca zlá nálada a dokonca aj nechuť žiť - to všetko sú príznaky depresie. Napriek bezbolestnému priebehu ale nie je vhodné depresívny stav podceňovať a naopak, včas vyhľadať pomoc nielen vo forme odborného lekára na telefóne.

Veľmi dobrou prevenciou môže byť aj niekoľko jednoduchých trikov a odporúčaní, ktoré vám v našom článku predstavíme.

Bežne dostupné a silné antidepresíva bez vedľajších účinkov

Byť zaneprázdnený počas celého dňa, je prvá účinná metóda na prevenciu negatívnych emočných stavov. Nespoliehajte sa však len na svoj obľúbený mobil. Treba vyskúšať aj niečo iné. Vyplniť si celý deň zaujímavou a osožnou prácou predsa prospieva nielen vašej produktivite, ale aj psychike, pretože nemáte čas myslieť na negatívne myšlienky.

Rovnako silným antidepresívom bez vedľajších účinkov je aj pravidelná fyzická aktivita, ktorá, ako iste viete, vášmu telu prospieva z viacerých dôvodov. Tak na to myslite a občas svoje telo poriadne zamestnajte a rozhýbte.

Meditácia alebo modlitba

Spôsobov, ako sa vyhnúť depresívnym náladám je naozaj veľa. K jedným z tých ďalších patrí podľa odborníkov aj meditácia, na ktorú sa dá využiť množstvo relaxačných techník. Zistilo sa, že meditácia môže pri zmierňovaní symptómov depresie veľmi dobre konkurovať silným antidepresívam, pričom bonusom je absencia vedľajších účinkov.

Depresia je v podstate predzvesť nastupujúceho stresu. Stavu, keď nám psychická a fyzická aktivita spravidla spôsobuje zvýšenie hladiny kortizolu v tele a je možné ich znížiť len postupným upokojením vo forme meditácie.

Takouto meditáciou môže byť napríklad príjemná hudba, u niekoho zaberie krátka modlitba, čerstvý vzduch, pokoj a ticho. Aby ste vedeli, čo funguje u vás, chce to aj trochu sebapoznania a menšej analýzy.

v posteli fizkes/Shutterstock.com

Kúpeľný pobyt v prekrásnom prostredí

Obnoviť telo po fyzickom a psychickom strese nie je v dnešných časoch vôbec náročné, pretože využiť na tento účel môžete veľmi veľa originálnych a účinných postupov.

Napríklad také kúpele, kde sa o vás postarajú nielen zdroje liečivých prameňov, ale aj šikovné ruky masérov, fyzioterapeutov a odborné rady lekárov.

Aj pár dní voľna v takomto prostredí vás môže nabiť novou energiou. Zmeníte prostredie a spoznávaním toho nového zabudnete na nepríjemné stavy a depresie. Stačí si vybrať termín a absolvovať príjemný kúpeľný pobyt, kým je vonku ešte teplé počasie.

Kvalitný zdravotný matrac

To najdôležitejšie na záver. Kvalitný spánok sa o vašu energiu a dobrú náladu postará tiež. Potrebujete k nemu čerstvý vzduch, ticho a kvalitný zdravotný matrac. Opora tela počas niekoľkohodinového spánku je predsa základ. Tak sa oň postarajte a spánok si plnými dúškami užívajte.

Vyberajte si ale matrac nielen podľa veľkosti, ale aj výplne a vašej hmotnosti. Ide o súlad špecifických podmienok, ktoré musia spolu navzájom ladiť a vytvárať ideálne miesto na odpočinok, po ktorom sa prebudíte plní energie a pozitívnych myšlienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok