14 najvýživnejších druhov zeleniny na planéte, č.II

14 najvýživnejších druhov zeleniny na planéte Zdroj foto: Pixabay

Zoznam zdraviu prospešnej zeleniny ani zďaleka nekončí. Spoznajte ďalšie z najvýživnejších druhov zeleniny na našej planéte, ktoré výrazne podporujú naše zdravie. 

Brokolica

Brokolica patrí medzi 14 najzdravších a najvýživnejších druhov zeleniny našej planéty. Obsahuje množstvo rastlinnej zlúčeniny zvanej glukozinolát, ako aj sulforafán. Táto látka je významná tým, že chráni organizmus pred rakovinou. Okrem schopnosti predchádzať rakovine je nabitá aj živinami. Jedna šálka ​​(91 gramov) surovej brokolice poskytuje 116% vašej dennej potreby vitamínu K, 135% dennej potreby vitamínu C a ideálne množstvo folátu, mangánu a draslíka.

14 najzdravších druhov zeleniny na planéte, č. I

Ružičkový kel

Rovnako ako brokolica, aj ružičkový kel obsahuje zdraviu prospešné rastlinné zlúčeniny. Skrýva v sebe tiež kaempferol. Jedná sa o antioxidant, ktorý môže byť obzvlášť účinný pri prevencii poškodenia buniek. Chráni totiž bunky pred voľnými radikálmi. Konzumácia ružičkového kelu môže tiež pomôcť zvýšiť detoxikáciu.

Okrem toho je ružičkový kel veľmi výživný. Každá porcia poskytuje množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listovej, mangánu a draslíka.

Mangold

Mangold má nízky obsah kalórií, ale naopak vysoký obsah mnohých základných vitamínov a minerálov. Jedna šálka (36 gramov) obsahuje iba 7 kalórií, ale až 1 gram vlákniny, 1 gram bielkovín a veľa vitamínov A, C a K, mangánu a horčíka. Mangold je známy najmä tým, že dokáže predchádzať škodám spôsobeným ochorením diabetes mellitus a chráni tiež vašu pečeň a obličky.

Špargľa

Táto jarná zelenina je bohatá na niekoľko vitamínov a minerálov, takže je vynikajúcim doplnkom každej stravy. Iba pol šálky (90 gramov) špargle poskytuje tretinu vašej dennej potreby folátov. Toto množstvo tiež poskytuje dostatok selénu, vitamínu K, tiamínu a riboflavínu.

Dostatok folátu zo zdrojov, ako je špargľa, môže poskytnúť ochranu pred chorobami a pomáha zabrániť vrodeným chybám plodu počas tehotenstva. Táto zdravá zelenina zlepšuje zdravie vašej pečene, podporuje jej metabolické funkcie a chráni ju pred toxicitou.

Cvikla

Táto zelenina je plná antioxidantov a má tiež zdraviu prospešné vlastnosti. Jedna šálka (89 gramov) surovej červenej repy obsahuje 2 gramy vlákniny, ako aj 85% dennej potreby vitamínu C. Cvikla je bohatá na antokyány, skupinu rastlinných zlúčenín, ktoré prispievajú k jej výraznej farbe a celému radu zdravotných výhod. Napríklad znižujú zápalové procesy v tele, dokážu zabrániť zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi a chrániť pred poškodením srdca a pečene.