Bojujte za svoj národ, vyzval Biden Afgancov. Odsun amerických vojakov neľutuje

TA3 TASR
11.8.2021 07:17

Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok afganských predstaviteľov, aby sa zjednotili a "bojovali za svoj národ" proti militantnému hnutiu Taliban. Zároveň povedal, že neľutuje odsun amerických vojakov z tejto krajiny.

"Afganskí lídri sa musia spojiť... Musia za seba bojovať," povedal Biden novinárom v Bielom dome. Americký prezident ďalej uviedol, že Spojené štáty budú aj naďalej podporovať vládu v Kábule. Zároveň však dodal, že "neľutuje" svoje rozhodnutie stiahnuť do konca augusta - po dvoch desaťročiach bojov - amerických vojakov z Afganistanu.

Biden sa takto vyjadril v čase, keď sa v Afganistane čoraz viac darí postupovať militatnému hnutiu Taliban, ktoré v posledných dňoch dobýja jednu provinčnú metropolu za druhou. Taliban obsadil v priebehu utorka mesto Faráh, správne centrum rovnomennej provincie na západe krajiny, aj mesto Pol-e Chumrí, metropolu afganskej provincie Baghlán. Od piatka tak už ovládol osem z celkových 34 provinčných metropol v tejto krajine.

Taliban obsadzuje provinčné metropoly v rámci rozsiahlej ofenzívy, ktorú spustil po tom, ako sa v máji z Afganistanu začali sťahovať zahraniční vojaci.

Militanti sa teraz zameriavajú na Mazár-e Šaríf, najväčšie mesto na severe krajiny, ktorého pád by znamenal úplnú stratu kontroly vlády nad severom Afganistanu orientovanom tradične proti talibom. Agentúra dodáva, že vládne sily momentálne s talibmi bojujú aj v paštúnskych provinciách Kandahár a Helmande na juhu krajiny, kde je Taliban tradične silný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok