Na návštevu pápeža vyčlenila vláda milióny eur a stovky vojakov

TA3 TASR
10.8.2021 19:44

Na zabezpečenie prípravy návštevy pápeža Františka vyčlenil vládny kabinet viac než 5,4 milióna eura. Ministri odobrili aj denné vyčlenenie do 1300 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vyplýva to z materiálov, ktoré v utorok počas podvečerného online rokovania odobrila vláda.

Z vyše piatich miliónov eur majú byť financované dotácie rôznym subjektom, napríklad Konferencia biskupov Slovenska dostane 72.000 eur na zabezpečenie registrácie účastníkov či okolo 41.000 eur na logisticko-administratívne zabezpečenie návštevy pápeža. Jednu z najvyšších dotácií (takmer 487.000 eur) dostane Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov, a to predovšetkým na zabezpečenie liturgie pred Mestskou halou v Prešove.

Najviac peňazí (cez 780.000 eur) vláda vyčlenila pre Rímskokatolícku cirkev a Bratislavskú arcidiecézu na návštevu pápeža a zabezpečenie liturgie v Šaštíne. Druhá najvyššia suma pôjde pre Košickú arcidiecézu (viac než 640.000 eur), a to na služby technického zabezpečenia pre liturgie na štadióne Lokomotíva a na Luníku IX.

Od 6. do 15. septembra tiež vláda odobrila denné vyčlenenie do 1300 príslušníkov Ozbrojených síl SR, špeciálnej techniky k výkonu radiačného, chemického a biologického prieskumu a tri vrtuľníky. Pápež František navštívi Slovensko 12. až 15 septembra. Okrem Bratislavy zavíta aj do Prešova a Košíc, kde sa zastaví aj na rómskom sídlisku Luník IX. V posledný deň sa zúčastní na národnej púti v Šaštíne. Informáciu o pápežovej ceste na Slovensko potvrdili na začiatku júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok