Lotyšsko vyhlásilo stav núdze na hraniciach s Bieloruskom

TA3 TASR
10.8.2021 16:54

Lotyšsko vyhlásilo v utorok trojmesačný stav núdze na svojich hraniciach s Bieloruskom. Rozhodnutie súvisí s náporom migrantov prichádzajúcich z bieloruského územia, informovala lotyšská verejnoprávna televízia LTV.

Lotyšsko vyhlásilo stav núdze na hraniciach s Bieloruskom
TASR/AP

Vyhlásenie stavu núdze, ktorý potrvá do 10. novembra, bolo schválené na utorkovom zasadnutí lotyšskej vlády. Vzťahuje sa na štyri oblasti ležiace pri hraniciach s Bieloruskom: na regióny Ludza, Kraslava, Augsdaugava a na mesto Daugavpils.

Môžu použiť aj mimoriadne prostriedky

Podľa televízie LTV ide v zásade len o technické opatrenie, ktoré má urýchliť potrebné rozhodovacie procesy a finančné toky.

Pohraničníci dostali právomoc v prípade potreby použiť aj fyzickú silu a mimoriadne prostriedky, aby okamžite vracali migrantov, ktorí nelegálne prekročia hranice, späť na územie Bieloruska. Od takýchto osôb nebudú prijímané žiadosti o udelenie štatútu utečenca ani iných foriem ochrany.

Nariadenie o vyhlásení núdzového stavu tiež umožňuje, aby pohraničníkom pri ochrane a monitorovaní hraníc pomáhali aj príslušníci lotyšskej armády a polície s cieľom zabrániť nelegálnej migrácii.

Problém má aj Poľsko a Litva

Lotyšský premiér Krišjanis Karinš uviedol, že prijaté rozhodnutie prakticky znamená uzavretie hraníc medzi Lotyšskom a Bieloruskom. V prípade, že sa situácia na hraniciach zlepší, môže vláda núdzový stav zrušiť aj skôr než v novembri. Kabinet má tiež právomoc toto opatrenie predĺžiť na dobu maximálne troch mesiacov.

Rovnakým problémom s bezprecedentným náporom nelegálnych migrantov prichádzajúcich z územia Bieloruska čelí v posledných týždňoch i susedná Litva, a tiež Poľsko. Litovský parlament má v utorok rokovať o tom, či sa na hraniciach s Bieloruskom postaví vysoký kovový plot so žiletkovým drôtom.

Uvedené tri krajiny obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že využíva migrantov na vyvíjanie tlaku na Európsku úniu, aby zrušila sankcie voči jeho krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok