SaS má otázky. O podobe Covid automatu chcú ešte diskutovať

TA3 TASR
10.8.2021 16:13

Koaličná SaS súhlasí s veľkou časťou Covid automatu, no vidí v ňom priestor na diskusiu. Povedala to predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková.

SaS má otázky. O podobe Covid automatu chcú ešte diskutovať
TASR/Jaroslav Novák

Podľa jej slov v strane súhlasia s väčšou slobodou pre očkovaných a testovaných, s regionálnym prihliadaním na zaočkovanosť a s redukciou na päť farieb. "Radi by sme ešte diskutovali o reálnych rozdieloch medzi epidemiologickým rizikom očkovaných a testovaných so 72-hodín starým PCR testom. Chceme sa opýtať, či je možné v zelenom pásme vynechať očkovaným povinnosť nosiť rúška," povedala. SaS tiež zaujíma, či nový COVID automat videl psychológ alebo sociológ, aby upozornili na jeho dosah. Bittó Cigániková dodala, že "taká bola pôvodná dohoda".

COVID automat má mať po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferovať okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Návrhom nového automatu, podľa ktorého sa riadia protipandemické opatrenia, sa má v utorok podvečer zaoberať vláda. Zmeny nie sú vylúčené.

Okresná charakteristika sa má stanovovať na základe sedemdňovej incidencie pribúdajúcich prípadov nového koronavírusu v danom okrese. Sledovať sa má aj pozitivita PCR testov pre posúdenie dostatočnej úrovne testovania, ako aj trend v pozitivite testov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok