Kremský vyzval Kažimíra, aby vyvodil zodpovednosť a odišiel z funkcie. Jeho reakcia je stručná

TA3 TASR
10.8.2021 15:00

Predseda výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) vyzval guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra na odchod z funkcie. Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na Ministerstve financií SR a Finančnej správe SR v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií.

P. Kremský vyzval guvernéra NBS Petra Kažimíra na odchod z funkcie
TASR/Martin Baumann

Bývalí funkcionári v posledných mesiacoch rozsiahlo vypovedajú o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe. Je načase, aby sa človek, ktorý toto ministerstvo v tom čase riadil, postavil k týmto priznaniam čelom a vyvodil politickú zodpovednosť,“ uviedol v utorok Kremský. 

Pokiaľ sa Kažimír do konca augusta svojho postu nevzdá, chce Kremský na najbližšom zasadnutí parlamentného výboru pre financie a rozpočet, ktorého je členom, podať návrh na prijatie uznesenia, ktorým výbor vládu vyzve na jeho odvolanie.

Obvinení boli jeho nominanti

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Róberta Fica (Smer-SD) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD. Kremský pripomenul, že funkcionári finančnej správy ako Ľudovít Makó, František Imrecze, Daniel Čech, Lenka Wittenbergerová alebo vtedajší štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc boli jeho nominanti, ktorých do funkcií navrhoval a schvaľoval.

Peter Kažimír je dlhoročný politik Smeru a podľa mediálnych informácií aj blízky človek obvineného oligarchu Jozefa Brhela. Otázky vyvolávajú informácie o jeho luxusných nehnuteľnostiach, na ktorých hodnotu si zo svojho platu nemohol zarobiť. Z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ich roky prenajímali a nakoniec predali pod trhovú cenu,“ dodal Kremský.

Guvernér NBS Peter Kažimír výzvu Kremského okomentoval iba stručne. „Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov," uviedol Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok