Prečo sa majú očkovať aj mladí? V Anglicku je jeden z piatich hospitalizovaných vo veku 18 až 34 rokov

TA3/zk
10.8.2021 14:43

Jeden z piatich ľudí prijatých s covidom do nemocníc v Anglicku je vo veku od 18 do 34 rokov, uviedla generálna riaditeľka Národnej zdravotnej služby (NHS) Amanda Pritchardová pre BBC. Podľa jej slov je asi tisíc mladých dospelých v súčasnosti v nemocniciach vo vážnom stave.

Jedna z najväčších britských nemocníc ruší operácie, plnia ju covid pacienti
TASR/AP

Podľa jej slov je preto dôležité, aby sa ľudia prihlásili na očkovanie. Dodala tiež, že v súčasnosti prijímajú do nemocnice štyrikrát viac mladých dospelých ako na vrchole zimnej vlny. Počas zimného nárastu chorých, bolo v nemocnici asi 5,5 percenta mladých dospelých.

Podľa Amandy Pritchardovej to „ukazuje, aký účinný bol očkovací program pri ochrane ľudí, zastavení ich hospitalizácií a zaistení bezpečnosti“. Varovala, že mladí nezaočkovaní ľudia môžu vážne ochorieť a dodala, že „nie sú imúnni a najlepším spôsobom, ako sa môžu úplne chrániť, je vakcína“.

Očkovanie funguje

Ako píše BBC, v istom zmysle ukazujú najnovšie čísla, ktoré zaznamenávajú výrazne vyšší podiel mladších ako 35 rokov medzi pacientmi s covidom v nemocniciach, úspech očkovacieho programu. V januári, keď sa vakcinácia rozbiehala, boli starší ľudia častejšie vážne chorí na covid a potrebovali hospitalizáciu. Teraz sú takmer všetci chránení dvomi dávkami vakcíny.

Hoci na začiatku najnovšej vlny nebol počet pacientov v nemocniciach vysoký, teraz sa pomaly vyrovnáva zimnej vlne. V júli rýchlo rástol počet pacientov a pribudlo aj mladých neočkovaných pacientov. Dokazuje to, že aj mladí môžu ochorieť natoľko, že budú potrebovať hospitalizáciu.

V posledných dňoch sa však príjem nových pacientov pomerne stabilizoval, čo dáva podľa Pritchardovej dôvody na „opatrný optimizmus“, národná zdravotná služba je však podľa nej stále pod veľkým tlakom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok