Chorvátsko spúšťa nezávislý monitoring hraníc, je prvé v Európskej únii

TA3 TASR
10.8.2021 11:43

Chorvátsko ako prvá krajina Európskej únie spúšťa nezávislý monitoring postupu polície voči migrantom a žiadateľom o azyl na hraniciach, informovala v utorok tlačová agentúra HINA.

Chorvátsko ako prvé v Únii spúšťa nezávislý monitoring hraníc
TASR/AP (ilu)

Nový pakt EÚ o migrácii a azyle zavedenie takéhoto mechanizmu vyžaduje od všetkých členských krajín eurobloku. Chorvátsky mechanizmus bude pozostávať z nezávislých osôb a organizácii vrátane špecialistov na posudzovanie zdravotného stavu a právneho štatútu žiadateľov o azyl a migrantov, približuje HINA. Tieto úrady budú reagovať na kritiku, ktorú niektoré mimovládne organizácie často vyjadrujú v súvislosti s postupom polície voči migrantom.

Súčasťou tohto mechanizmu sú európske úrady, ombudsmani, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodná organizácia pre migráciu. Nový pakt o migrácii a azyle predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri 2020. Na základe tohto návrhu má každá členská krajina vytvoriť nezávislý monitorovací systém. Pilotný projekt sa spúšťa práve v Chorvátsku.

Chorvátsko je zároveň jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá takýto mechanizmus mala už od roku 2007. Bol financovaný z prostriedkov UNHCR a s prerušeniami fungoval do roku 2019, vysvetľuje HINA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok