Babiš zbavil Hamáčka mlčanlivosti v kauze neuskutočnenej cesty do Moskvy

TA3 TASR
10.8.2021 11:10

Český premiér Andrej Babiš zbavil vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka mlčanlivosti v súvislosti s jeho neuskutočnenou cestou do Moskvy v apríli tohto roka. Premiér tak urobil na žiadosť policajtov z Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Babiš zbavil Hamáčka mlčanlivosti v kauze neuskutočnenej cesty do Moskvy
TASR/AP (ilu)

Informoval o tom spravodajský server iRozhlas.cz. NCOZ žiadosť o zbavenie mlčanlivosti podala 22. júla a Babiš jej vyhovel, píše iRozhlas.cz s odvolaním sa na textovú správu od Hamáčka. Ten však podľa svojich slov zatiaľ s kriminalistami nehovoril. "Vypovedať budem, až budem pozvaný. Zatiaľ sa tak však nestalo," povedal. S políciou už podľa Českého rozhlasu hovorili český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek a šéf vojenskej rozviedky Jan Beroun.

Hamáček mal v Moskve v apríli rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V do Česka. Cesta však bola zrušená. Česko malo v apríli s Ruskom diplomatickú roztržku, ktorú spustilo oznámenie, že výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.   

Server Seznam Zprávy v máji informoval, že minister vnútra Hamáček údajne navrhoval utajenie kauzy Vrbětice výmenou za vakcínu proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V, pripomína iRozhlas.cz. Návrh na výmenu podľa Seznamu Zprávy predložili 15. apríla počas Hamáčkovho stretnutia so zástupcami českých tajných služieb. Hamáček to však rozhodne odmietol a na autorov článku na serveri podal trestné oznámenie.

Vyšetrovatelia v súčasnosti podľa iRozhlasu.cz vypočúvajú jednotlivých účastníkov schôdzky z 15. apríla, ktorá sa uskutočnila v budove ministerstva vnútra ČR. Prítomný bol aj súčasný minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek. V tom čas pôsobil ako Hamáčkov námestník na ministerstve vnútra. Kulhánek takisto odmietol, že išlo o výmenný obchod.

NCOZ začala v máji vyšetrovanie Hamáčka v prípade neuskutočnenej cesty do Moskvy na základe podozrenia zo spáchania trestných činov ohrozenia utajovanej informácie a zneužitia právomoci úradnej osoby. Na vyšetrovanie dozerá Vrchné štátne zastupiteľstvo (hlavná prokuratúra) v Prahe. V prípade však zatiaľ neboli obvinené žiadne osoby, píše iRozhlas.cz. Vyšetrovanie v súvislosti s Hamáčkovou cestou do Moskvy začal i výbor pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Senátu Parlamentu Českej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok