Slováci opät naleteli na podvodné inzeráty týkajúce sa zberu ovocia v Španielsku

TASR
28.10.2012 10:52

Aj toto leto niektorí Slováci opäť doplatili na inzeráty, týkajúce sa sezónneho zberu ovocia v Španielsku. Išlo predovšetkým o ponuky práce v oblasti Malagy.

Slováci opät naleteli na podvodné inzeráty týkajúce sa zberu ovocia v Španielsku
SITA

Pri ich návrate domov im poskytlo konzulárnu asistenciu slovenské veľvyslanectvo.

Viacerí záujemcovia o takúto prácu zareagovali na inzeráty zverejnené na internetových portáloch. Po tom, ako kontaktovali inzerentov mailom alebo telefonicky, vycestovali do Španielska.

Po príchode do krajiny museli zaplatiť v hotovosti poplatky za sprostredkovanie práce a ubytovanie. Inzerenti s nimi následne prerušili komunikáciu a prácu nezabezpečili. Veľvyslanectvo uverejnilo na svojej webovej stránke upozornenie o takýchto klamlivých pracovných ponukách. "V takýchto prípadoch môže veľvyslanectvo pomôcť pri sprostredkovaní, ale nie pri poskytnutí, finančných prostriedkov potrebných na návrat domov, ako aj pri vystavení náhradného cestovného dokladu," vysvetlil hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.


Rovnako tak môže zastupiteľský úrad poskytnúť rady o spôsobe podania trestného oznámenia v zahraničí aj v SR na osoby ponúkajúce sprostredkovanie práce a tiež ďalšiu konzulárnu asistenciu nevyhnutnú pri
repatriácii postihnutých osôb.


Gandel ďalej odporúča, aby si záujemcovia o prácu najskôr dôkladne preverili informáciu o pracovných ponukách, ako aj o jej sprostredkovateľoch. V prípade vycestovania do danej krajiny je potrebné mať dostatočné množstvo peňazí na návrat na Slovensko.


Taktiež je dobré mať so sebou kontakt na príslušný slovenský ZÚ. V prípade núdze sa dá obrátiť aj na Stredisko pre pomoc a služby občanom, ktoré poskytuje informácie prvého kontaktu a základné informácie o podmienkach cestovania do zahraničia. Funguje na telefónom čísle 02/5978 5978.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok