Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve

sterilizovaná paprika zdroj foto: Pixabay

Vyskúšajte nasledujúci recept. Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve je vždy chutným doplnkom k hlavným jedlám. Zároveň je to dobrý spôsob, ako uchovať túto zeleninu na zimu.

Zeleninová paprika je hodnotnou konzervárenskou surovinou pre svoje chuťové a výživné vlastnosti. Napríklad v porovnaní s pomarančmi obsahujú, najmä čerstvé plody, niekoľkonásobne väčšie množstvo vitamínu C a aj obsah minerálnych látok je významný. Doma si môžeme najmä z červenej papriky pripraviť rozličné konzervy. Najvhodnejšia je červená paprika s hrubou dužinou, pričom tvar papriky nie je rozhodujúci. Dá sa však nahradiť aj zelenou paprikou. Dôležité je, aby bola hrubostenná a sladká. Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve sa dá potom používať najmä k mäsovým jedlám a plnohodnotne nahradí sterilizované uhorky. Takisto je ju možné použiť pri príprave šalátov, obložených chlebíkov a podobne.

Hydrosol z medovky lekárskej: Prevoňajte svoj domov zdravím

Recept na sterilizovanú papriku v sladkokyslom náleve s olejom

Obratú papriku čo najskôr zakonzervujeme, pretože v zrelom štádiu sa rýchlo kazí. Najskôr ju však dôkladne umyjeme, odstopkujeme a súčasne odstránime semenník. Rajčiakovú papriku potom rozdelíme na štvrtky až osminky, hrotistú alebo zaoblenú papriku krájame na pozdĺžne alebo priečne rezy. Narezanú papriku umyjeme vo vode, keď súčasne odstránime zvyšné semená. Nakrájanú zeleninu plníme do pohárov surovú, aby sa varením nevylúhovali hodnotné látky.

Na dno pohára s obsahom 720 ml dáme tieto prísady:

  • 2 polievkové lyžice stolového oleja
  • 2 plátky hrubé asi 3 mm stredne veľkej cibule
  • 4 až 6 kusov celého nového korenia
  • 4 až 6 kusov celého čierneho korenia

Pri plnení paprikové rezy do pohára ukladáme tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Je to dôležité preto, že surová paprika je tvrdá a menej poddajná než paprika predvarená. Preto pohár naplníme až po okraj a vrchnú vrstvu papriky pevne potlačíme.

Príprava nálevu:

Na jeden liter 8 percentného octu pridáme:

  • 4 litre vody
  • 350 g cukru
  • 100 g kuchynskej soli

Papriku zalievame nálevom tak, aby jeho hladina siahala 10 až 15 mm pod okraj pohára, takže vrchné paprikové rezy nie sú úplne zaliate nálevom. Je to preto, aby počas sterilizácie neunikol olej z preplneného pohára nálevom.

Sterilizujeme pri teplote okolo 80 °C až 85 °C približne 15 minút.