Kimova sestra kritizovala manévre Južnej Kórey a USA, ignorujú podľa nej varovania

TA3 TASR
10.8.2021 07:38

Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v utorok kritizovala Južnú Kóreu a USA za ich najnovšie spoločné vojenské cvičenie, pričom tieto manévre označila za najočividnejšie vyjadrenie nepriateľskej politiky Washingtonu voči Pchjongjangu.

Kim Jo-čong vyjadrila "hlbokú ľútosť" v súvislosti s "perfídnym správaním" Južnej Kórey, ktorá v utorok spustila prípravnú fázu cvičení s USA pred ich budúcotýždňovým začiatkom v plnom rozsahu.

"Spoločné cvičenia sú najkoncentrovanejším vyjadrením nepriateľskej politiky USA voči KĽDR zameranej na rozdrvenie nášho štátu silou a nevítaným aktom sebazničenia, ktorý ohrozuje bezpečnosť našich ľudí, robí situáciu na Kórejskom polostrove nebezpečnou a za ktorý bude potrebné zaplatiť príslušnú cenu," varovala Kim Jo-čong v novom vyhlásení citovanom agentúrou KCNA.

Kim dodala, že USA a Južná Kórea budú musieť čeliť "ešte väčšej bezpečnostnej hrozbe", pretože "ignorujú varovania" a organizujú vojenské cvičenia. Podľa nej sa bez ohľadu na rozsah a formu cvičení ich agresívny charakter nemení. Tieto cvičenia podľa názoru Kim Jo-čong svedčia o tom, že výzvy Spojených štátov na bezpodmienečné rozhovory a na diplomatické styky s KĽDR nie sú ničím iným ako pokrytectvom.

Zdôraznila, že na to, aby na Kórejskom polostrove nastal mier, je "nevyhnutné, aby USA stiahli svoje agresívne jednotky a vojenský materiál nasadený v Južnej Kórei". Upozornila, že "pokiaľ americké sily zostanú" v Južnej Kórei, "hlavná príčina pravidelného zhoršovania situácie na Kórejskom polostrove nikdy nezmizne."

Juhokórejské médiá už skôr informovali, že Južná Kórea a USA v utorok spustili prípravnú fázu spoločného vojenského cvičenia, ktoré sa bude konať od 16. do 26. augusta vo forme počítačovej simulácie cvičenia na veliteľskom stanovišti bez skutočného výcviku. Soul odmietol potvrdiť rozsah alebo dátumy tohto cvičenia s tým, že o podrobnostiach stále diskutuje s Washingtonom. Takéto spoločné cvičenia sa konajú spravidla dvakrát ročne, v marci a auguste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok