Jennifer Aniston vysvetlila, prečo od seba odstrihla nezaočkovaných priateľov

TA3/hm
10.8.2021 06:00

Americká herečka Jennifer Aniston verejne priznala, prečo niektorých zo svojich priateľov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať, odstrihla zo svojho súkromia.

Jennifer Aniston vysvetlila, prečo od seba odstrihla nezaočkovaných priateľov
TASR/AP

Herečka zo seriálu Priatelia uviedla, že "prišla o niekoľko ľudí" z jej okolia, ktorí nie sú za očkovanie proticovidovou vakcínou, píše BBC.

Niektorí z jej instagramových followerov sa jej od vtedy pýtajú, prečo sa tak obáva, keď už je zaočkovaná. "Ak sa nakazíte mutáciou koronavírusu, stále ste schopní ju na mňa preniesť," uviedla herečka. "Môžem ochorieť, no nebudem musieť do nemocnice a nezomriem. Tiež však môžem nakaziť niekoho iného, kto nie je zaočkovaný a koho zdravie je ohrozené (alebo má na to predispozíciu) - a tým ohroziť jeho život." 

"Je to naozaj hanba"

V rozhovore pre InStyle, ktorý vyšiel minulý utorok, Aniston povedala: "Stále existuje veľká skupina ľudí, ktorí sú antivaxeri alebo len nepočúvajú fakty. Je to naozaj hanba." Ako uviedla, prišla o niekoľko ľudí z jej "týždennej rutiny", ktorí odmietajú očkovanie alebo nezverejnili (či boli zaočkovaní). "Keďže nie sme testovaní každý týždeň, cítim, že je morálnou a profesionálnou povinnosťou o tom informovať," povedala herečka. Doplnila, že je to zložité, pretože každý má právo na svoj názor, no veľa z nich nie je založených na ničom inom ako na strachu alebo propagande.

Aniston je jednou z najznámejších herečiek na planéte aj vďaka jej úlohe Rachel v americkom sitkome Priatelia. Začiatkom tohto roka sa seriál opäť dostal do titulkov novín, keď sa herci opäť stretli na obrazovke po 17 rokoch. Aniston, ktorá prekonala Instagramový rekord, sa na sociálnu platformu Instagram pripojila v roku 2019, a teraz má 37 miliónov sledovateľov.

Začiatkom minulého týždňa, televízna sieť CNN vyhodila troch zamestnancov, ktorí sa do práce vrátili nezaočkovaní. Šéf CNN Jeff Zucker povedal, že spoločnosť má v tomto nulovú toleranciu. 

Nová riaditeľka britskej národnej služby Amanda Pritchard minulý týždeň zase naliehala na nezaočkovaných dospelých, aby sa dali zaočkovať, pretože je to "veľmi dôležité". Viac ako 46 miliónov ľudí vo Veľkej Británii už dostalo prvú dávku proticovidovej vakcíny - ako súčasť najväčšieho očkovacieho programu, aký kedy krajina mala. Vysoká úroveň zaočkovanosti vytvorí "ochrannú stenu", hovorí vláda, a prispeje k ukončeniu obmedzení sociálneho kontaktu. Vakcína je dostupná každému od 16 rokov a viac, a takisto aj deťom starším ako 12 rokov, pri ktorých je riziko nakazenia sa vyššie.

Antivaxeri sú i medzi celebritami

Webová stránka Národnej zdravotníckej služby vyhlásila, že vakcíny sú "najlepším spôsobom ako ochrániť seba a ostatných" pred covidom s dôrazom na to, že znižujú riziko vážneho priebehu alebo úmrtia, a zároveň znižujú šance nákazy alebo šírenia vírusu. Avšak, tiež sa zmieňujú, že zaočkovaní ľudia stále môžu dostať alebo rozširovať koronavírus. Zatiaľ čo vedľajšie účinky sú pri vakcíne bežné, tvrdia, že vážnejšie nežiadcue účinky ako alergické reakcie alebo zrážanie krvi sú zriedkavé.

Hoci sa Aniston vakcín verejne zastala, ďalšie hviezdy zábavného priemyslu vrátane speváka Ian Browna zo Stone Roses, Van Morrisona a Erica Claptona, vyjadrili obavy. Clapton opísal jeho skúsenosť s vakcínou ako "katastrofálnu", a hovorí o "propagande" spojenej s nadhodnocovaním bezpečnosti vakcín. On, Brown a Richard Ashcroft odstúpili od festivalových vystúpení, keď odmietli hrať na udalosti, ktorá vyžaduje ako podmienku vstupu doklad o očkovaní.

Britská vláda dúfa, že na konci septembra predstaví zákon vyžadujúci dve dávky vakcíny pre vstup do nočných klubov a aj pre niektoré ďalšie miesta v Anglicku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok