Východ USA ohrozuje megabúrka, v Karibiku zabíjala

TASR SITA TA3
28.10.2012 08:01

K americkému východnému pobrežiu sa približuje hurikán Sandy, ktorý si v Karibiku vyžiadal desiatky obetí. Informovala o tom agentúra AP.

Východ USA ohrozuje megabúrka, v Karibiku zabíjala
SITA

Starosta New Yorku nariadil zatvoriť školy

Starosta New Yorku Michael Bloomberg nariadil dnes verejným školám, aby zostali v pondelok zatvorené kvôli blížiacemu sa hurikánu Sandy, informovala agentúra Reuters. Povinná evakuácia sa týka rozsiahlej oblasti v meste. Počas tlačovej konferencie starosta Bloomberg povedal, že povinnosť sa týka obyvateľov Zóny A, ktorá pozostáva najmä z pobrežných oblastí. Mesto New York dnes pozastaví premávku vlakov, autobusov a metra kvôli blížiacemu sa hurikánu Sandy, ktorý by mal na východné pobrežie Spojených štátov priniesť silný vietor a záplavy. Guvernér štátu New York Andrew Cuomo na tlačovej konferencii uviedol, že ak búrka zmení smer a bude sa pohybovať iným smerom, to bude skvelé. "Ak však nie, potom budeme na to pripravení," vysvetlil Cuomo. Newyorský metropolitný dopravný úrad začne dočasne rušiť rôznu dopravu o 19.00 hod miestneho času (24.00 hod SEČ). Očakáva sa, že dopravné služby obnovia o 12 hodín po skončení búrky.

Desiatky miliónov ľudí na východe Spojených štátov sa dnes pripravovali na prvé dažde rozsiahlej extrémnej búrky, ktorá má v nasledujúcich dňoch priniesť lejaky, prudký vietor a dokonca i silné sneženie. Úrady varovali obyvateľov, aby boli pripravení a snažili sa dostať mimo dosah búrky.

Hurikán Sandy sa pohybuje smerom na sever od Karibiku, kde zahynulo takmer 50 ľudí. Mal by sa spojiť so zimnou búrkou a studeným frontom, k čomu sa pridruží vysoký príliv spôsobený splnom. Odborníci odhadujú, že nevšedná búrka - kombinácia viacerých faktorov - môže spôsobiť chaos v počasí na území s dĺžkou vyše 1300 kilometrov, od východného pobrežia Spojených štátov až po Veľké jazerá. V oblasti od Severnej Karolíny po Connecticut - ktorú už v raňajších hodinách zasiahol silný vietor a dážď - vyhlásili núdzový stav. Americký štát Delaware nariadil povinnú evakuáciu pobrežných oblastí, ktorá sa začne vo večerných hodinách.

Rýchlosť vetra hurikánu Sandy dosahovala 120 kilometrov za hodinu. Americké Národné hurikánové centrum informovalo, že o 8.00 hod. miestneho času (13.00 hod. SEČ) sa hurikán nachádzal 418 kilometrov juhovýchodne od Severnej Karolíny a 635 kilometrov južne od metropoly New York. Pohyboval sa severovýchodným smerom rýchlosťou 16 kilometrov za hodinu.

Americký prezident Barack Obama dostáva monitoring o búrke a spolupracuje s vládnymi predstaviteľmi v jednotlivých amerických štátoch i s miestnymi predstaviteľmi, aby bola istota, že sú pripravené všetky potrebné zdroje, uviedla Obamova administratíva.

Občania sa musia pripraviť na výpadky elektriny a povodne

Ako sa hurikán Sandy približuje k východnému pobrežiu USA, milióny ľudí žijúcich v týchto husto zaľudnených oblastiach sa týždeň pred prezidentskými voľbami pripravujú na silné prívalové dažde, prudký vietor, možnosť záplav a výpadky elektriny.

Guvernéri štátov, ktoré by mala podľa predpovedí meteorológov "megabúrka" zasiahnuť v pondelok večer alebo v utorok v skorých ranných hodinách, sú v najvyššej pohotovosti. Ako informovala agentúra Reuters, v najzraniteľnejších pobrežných oblastiach v štátoch Delaware a New Jersey bola v sobotu vyhlásená povinná evakuácia desiatok tisícov ľudí.

Vedenie New Yorku v obavách pred masívnymi povodňami zase zvažuje, že v nedeľu od siedmej večer do tretej hodiny rannej nasledujúceho dňa zatvorí metro a preruší všetky autobusové a železničné linky.

Úrady vyzývajú občanov, aby si pripravili zásoby jedla, vody a batérií pre prípad, že sa ocitnú aj niekoľko dní bez elektriny. Niektoré miestne zastupiteľstvá oznámili, že v pondelok a utorok môže dôjsť k uzavretiu škôl. Sandy rovnako ohrozuje aj leteckú dopravu.

Hurikán sa v sobotu večer nachádzal asi 530 km južne od Cape Hatteras v Južnej Karolíne. Búrka sa pohybovala nad Atlantickým oceánom rýchlosťou 20 km za hodinu a sprevádzal ju vietor o rýchlosti 120 km za hodinu.


Dá sa predpokladať, že búrkové počasie zasiahne 50 až 60 miliónov obyvateľov USA. Predpovede pritom upozorňujú, že Sandy by mohla mať ešte ničivejšie následky ako hurikán Irene, ktorý v auguste minulého roku na severovýchode Spojených štátov napáchal škody za miliardy dolárov.


Obama kvôli búrke zrušil cestu do Virgínie a Colorada

Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama v súvislosti s hurikánom Sandy približujúcim sa k východnému pobrežiu krajiny zrušil vystúpenia v štátoch Virgínia a Colorado, ktoré mal absolvovať v pondelok a utorok budúci týždeň.

Ako uviedol pre agentúru Reuters prezidentov hovorca, Obama bude namiesto týchto návštev z Bieleho domu monitorovať vývoj situácie ohľadom hurikánu, ktorý by mal podľa predpovedí zasiahnuť pevninu práve v pondelok vo večerných hodinách.

Prezident sa mal vo Virgínii stretnúť s bývalou hlavou USA Billom Clintonom v rámci svojho "turné" po štátoch so stranícky nevyhranenými voličmi - medzi inými aj štáty Ohio, Florida či Wisconsin.

Obama sa na jednej strane týmto rozhodnutím pripravil o príležitosť získať si priazeň voličov v tak kľúčovom štáte ako je Virgínia, najmä vzhľadom na skutočnosť, že boj medzi ním a republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym je mimoriadne vyrovnaný. Na druhej strane sa však uchráni pred možnou kritikou tých, ktorí by mu mohli vyčítať, že uprednostnil politický boj pred bezpečnosťou miliónov obyvateľov vystavených rizikám možnej živelnej katastrofy.

Námorníctvo poslalo na more 20 lodí

Americké námorníctvo v piatok nariadilo viac ako dvadsiatim svojim plavidlám kotviacim v prístave v štáte Virgínia, aby opustilo norfolský prístav z dôvodu blížiaceho sa mocného hurikánu. Ten od amerických meteorológov dostal prezývku Frankenstorm pre odhadovaný termín jeho príchodu na východné pobrežie USA. Zhluk dvoch búrkových systémov, hurikánu Sandy a zimnej búrky, by totiž mal doraziť okolo 31. októbra, teda na Halloween, anglosaský sviatok ako predvečer všetkých svätých. Odhaduje sa, že by dokonca mohlo ísť o najhoršiu búrku za uplynulých sto rokov v USA.


Americké námorníctvo preto vyslalo svoje lode na more, aby predišlo potenciálnym škodám na plavidlách a v prístave spojenými s predpokladanými veľkými vlnami a silným vetrom. Príkaz na odplávanie z Norfolku dostali okrem iných aj lietadlová loď USS Truman, vrtuľníková výsadková loď USS Bataan či tri torpédoborce. Armáda sa obáva, že kombinovaný búrkový systém podporený vysokým prílivom za splnu mesiaca by mohol poškodiť dôležité plavidlá. Naznačuje to aj výsledok vyčíňania hurikánu Sandy v Karibiku, kde si vyžiadal takmer 40 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok