Brigády 15-ročných sú spojené s veľkou byrokraciou. Povolenia treba zjednodušiť, tvrdí SaS

TA3 TASR
9.8.2021 10:26

Koaličná strana SaS považuje za nevyhnutné zjednodušiť vybavovanie povolení pre brigádne práce pre mladých 15-ročných ľudí. Informoval o tom hovorca liberálov Ondrej Šprlák. Mladiství od 15 rokov veku totiž môžu po novom od marca tohto roka brigádovať, je to však podľa SaS spojené s veľkou byrokraciou.

O mladých brigádnikov je záujem
TASR/Pavel Neubauer

O brigády je záujem

"Zmapovali sme situáciu, ako po mesiaci letných prázdnin funguje možnosť pracovať pre 15-ročných. Z našich zistení vyplynulo, že doteraz inšpektoráty práce zaevidovali 48 žiadostí na výkon ľahkých prác," tlmočila poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Jarmila Halgašová.

Najviac žiadostí podľa poskytnutých údajov z inšpektorátov práce sa v prípade vydaných povolení týkalo napríklad pozícií ako asistent animátora, pomoc animátorovi, pomocné práce pri organizovaní parkovania motorových vozidiel, pomocná sila pri archivácii dokumentov, zbieranie pohárov a tanierov, umytie riadu, utretie riadu, pozametanie priestorov, umytie priestorov, zber čučoriedok v sade či pomocné administratívne práce.

Vybavovanie žiadosti je zdĺhavé

"Zo 48 podaných žiadosti bolo vydaných celkovo 34 povolení na výkon ľahkých prác, deväť žiadostí bolo v štádiu riešenia a v ôsmich prípadoch povolenia neboli vydané, či už pre späťvzatie žiadostí alebo nedoloženie potrebných dokladov," vymenovali liberáli. Najviac povolení udelil podľa zistení SaS Inšpektorát práce v Žiline.

"Je však nevyhnutne potrebné povoľovanie výkonu ľahkých prác zjednodušiť. Zaregistrovala som pripomienky zástupcov podnikateľov, ktorí zmenu vítajú, ale z ich pohľadu je okolo vybavovania príliš veľa byrokracie. Určite by sme si mali sadnúť za spoločný stôl s podnikateľmi, inšpektorátmi práce, úradom verejného zdravotníctva a doladiť konanie tak, aby mladým nestálo v ceste veľa prekážok," dodala Halgašová s tým, že vybavovanie žiadosti trvajúce dva až tri týždne je naozaj zdĺhavé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok