Pestovanie ruží na balkóne: Takto budú krásne

Pestovanie ruží na balkóne: Takto budú krásne Zdroj foto: Pixabay

Tieto kráľovné záhrad môžete mať aj v prípade, keď nevlastníte veľký pozemok. Pestovanie ruží na balkóne je pomerne jednoduché a úspešne to zvládne i začiatočník. 

Ruže môžete pestovať i v nádobách na terasách či balkónoch. Vyžaduje to však niekoľko zásad, na ktoré treba myslieť, keď chcete byť úspešní. Inak pestovanie ruží na balkóne nie je vôbec náročné. Doprajte si krásu týchto kráľovien i vy. Tu sú naše rady.

Vhodný kvetináč je dôležitý

Ešte pred výsadbou ruží do kvetináča treba mať na pamäti, že nie všetky odrody týchto krások sú na to vhodné. Miniatúrne typy ruží budú prosperovať i v kvetináči. Pri nákupe si sadenice dôkladne prezrite, či nie sú poškodené, alebo nemajú niektoré časti napadnuté plesňou či inou chorobou. Pred vysádzaním treba sadenice vložiť do vedra s vodou, aby sa dobre napili.

Aby vám ruže kvitli celú sezónu, potrebujú dostatočný priestor na korene. Nádoba by mala byť hlboká 30 až 35 cm. Na materiáli až tak nezáleží. Menej vhodné sú plastové črepníky, lebo sú ľahké a môžu sa prevrátiť. Dôležité je, aby na dne kvetináča bol otvor, ktorým bude odtekať nadbytočná voda, lebo korene nesmú byť dlhšie vo vode.

10 fascinujúcich vecí, ktoré ste nevedeli o ružiach

Aký substrát použiť

Ruže v kvetináči potrebujú kvalitnú zem bohatú na živiny a tiež dobre priepustnú. Veľa rašeliny v substráte zase spôsobuje, že zem rýchlo vysychá. Najlepšie je, keď si kúpite hotový substrát určený na ruže. Ružu vysaďte tak hlboko, ako bola v pôvodnom kontajneri. Aby ste znížili oparovanie vody, na povrch môžete nasypať keramzit alebo drvenú kôru.

Pestovanie ruží na balkóne
Zdroj foto: Pixabay

Ako správne ruže hnojiť a zalievať

Ruže obľubujú slnečné stanovište chránené pred silným vetrom alebo prievanom. Nezabudnite na pravidelnú zálievku, do ktorej raz za dva týždne pridajte hnojivo na ruže. Prihnojujte len do konca júla, aby drevo do zimy vyzrelo, čo je zárukou dobrého prezimovania. Priebežne je potrebné odstraňovať odumreté kvety a kontrolovať, či sa na výhonkoch neobjavili choroby, ako je napríklad múčnatka, čierna škvrnitosť, hrdza a škodce ako vošky a podobne.

Ako prezimovať ruže na balkóne

Menšie nádoby s ružami sa môžu na konci sezóny preniesť do tmavšej izby s teplotou približne 5 °C. Občas polejte, aby rastlina nevyschla. Črepníky môžete nechať aj na balkóne, len by ste ich mali chrániť pred mrazom a to tak, že ich obalíte bublinkovou fóliou a jutovinou. Nádobu postavte na polystyrén. Ak máte záhradu, črepník môžete zakopať do zeme. Výhonky nie je potrebné skracovať, len treba odstrániť odumreté kvety. Rastlinu stačí zrezať až na jar. Ideálne na 3 až 4 púčiky a znovu presadiť do čerstvého substrátu.