Irán má nového viceprezidenta. Je na sankčnom zozname USA

TA3 TASR
8.8.2021 18:16

Nový iránsky konzervatívny prezident Ebráhím Raísí vymenoval v nedeľu za svojho prvého viceprezidenta Mohammada Mochbera, ktorý je rovnako ako on na sankčnom zozname USA.

Irán má nového viceprezidenta. Je na sankčnom zozname USA
TASR/AP

Vlastná vakcína proti koronavírusu

Mochber stál dlhé roky na čele štátnej nadácie Setad, ktorá je pod priamou kontrolou iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Ide o rozsiahly konglomerát spoločností a firiem, ktoré pôsobia takmer v každom sektore iránskej ekonomiky vrátane energetiky, zdravotníctva, telekomunikácií či finančných služieb. Pod patronátom Setadu vyvinul Irán aj vlastnú vakcínu proti koronavírusu s názvom COVIran Barekat, ktorá bola schválená na použitie v júni tohto roku.

V januári 2021 bol Mohammad Mochber aj ním vedená nadácia Setad zaradená na sankčný zoznam amerického ministerstva financií. Konzervatívec Ebráhím Raísí, ktorý zvíťazil v júnových voľbách, nahradil na poste iránskeho prezidenta relatívne umierneného centristu Hasana Rúháního. Funkcie sa ujal 3. augusta.

Na sankčnom zozname USA je od roku 2019 aj samotný Raísí, bývalý najvyšší sudca a generálny prokurátor Iránu, ktorý podľa Západu nesie zodpovednosť za závažné prípady porušovania ľudských práv.  

Za šéfa svojej prezidentskej kancelárie Raísí, považovaný za  blízkeho spojenca ajatolláha Chameneího, vymenoval niekdajšieho hovorcu iránskej justície Gholámhosejna Esmáílího, ktorý zase čelí sankciám Európskej únie.

O Raísím sa v iránskych médiách píše ako o možnom nástupcovi 82-ročného Alího Chameneího, ktorý bol do úradu najvyššieho vodcu zvolený po ôsmich rokoch pôsobenia na poste prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok