Cestujete do Bulharska? Toto sú podmienky pre vstup do krajiny

TA3 TASR
8.8.2021 14:33

Na vstup do Bulharska potrebujú cestujúci negatívny výsledok testu, potvrdenie o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Jedným z dokladov sa musia ľudia preukazovať do 31. augusta. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojom webe.

Niektoré štáty sprísňujú režim na hraniciach. Koho sa najviac dotkne?
TASR/AP

Negatívny výsledok PCR testu podľa MZVEZ nesmie byť starší ako 72 hodín. Negatívny antigénový test nemá byť starší ako 48 hodín. Cestujúci môžu predložiť aj slovenský národný certifikát o plnom zaočkovaní, v ktorom sa uvádza, že od úplného zaočkovania uplynulo 14 dní. "Osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 za posledných viac ako 15 a menej ako 180 dní, predložia výsledok PCR alebo rýchleho antigénového testu, ktorý potvrdzuje predchádzajúci výsledok ochorenia na COVID-19 (POSITIVE)," uvádza rezort diplomacie.

Pokračuje tým, že deti vo veku 12 a viac rokov musia mať digitálny COVID preukaz Európskej únie obsahujúci potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu alebo o prekonaní ochorenia.

MZVEZ odporúča mať vyhotovené doklady v anglickom jazyku a uložené v mobile či tablete, poprípade pre istotu vytlačené. Potvrdenie musí obsahovať meno a priezvisko osoby zhodné s dokladom totožnosti, s ktorým cestuje, názov a adresu laboratória, ktoré testovanie vykonalo, miesto a dátum vyhotovenia testu a výsledok, priblížil rezort.

Výnimku majú podľa MZVEZ osoby, ktoré prechádzajú cez Bulharsko, diplomati, pracovníci medzinárodných organizácií, vodiči autobusov zapojení do medzinárodnej dopravy, vodiči nákladných vozidiel, posádky plavidiel a lietadiel a pendleri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok