Netopier z Británie uletel rekordných 2-tisíc kilometrov do Ruska. Tam ho zabila mačka

ČTK
7.8.2021 21:46

Maličký netopier preletel viac ako 2000 kilometrov dlhú cestu z Londýna do Ruska, kde však uhynul po útoku mačky. Podľa spravodajského webu BBC išlo o doteraz najdlhší zaznamenaný let netopiera z Británie cez Európu.

netopiere ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Samička netopiera parkového, ktorý je veľký zhruba ako ľudský palec, bola nájdená v Pskovskej oblasti na západe Ruska. Na krídle mala známku londýnskej zoologickej záhrady. Tvor vážiaci iba osem gramov, ktorý preletel 2018 kilometrov, sa dostal do starostlivosti ochrancov zvierat po tom, čo ho v malej dedine našla miestna obyvateľka. 

Predchádzajúci útok mačky sa mu však stal osudným. "Je to pozoruhodná a najdlhšia cesta netopiera z Británie cez Európu, o ktorej vieme. Vskutku to bola olympionička," poznamenala Lisa Worledgeová, riaditeľka britskej nadácie na ochranu netopierov Bat Conservation Trust. 

Migrácia ja spájaná so zmenou klímy

"Jej cesta je vzrušujúcim vedeckým zistením a ďalším dielom do skladačky migrácie netopierov. Pohyby netopierov parkových po Spojenom kráľovstve a medzi Spojeným kráľovstvom a kontinentom zostávajú do veľkej miery záhadou," dodala. Netopier bol označený po tom, čo ho v roku 2016 okrúžkoval Brian Briggs, ktorý sa zaoberá zaznamenávaním pohybu týchto zvierat.

"Je to strhujúce. Je skvelé môcť prispieť k medzinárodnému úsiliu na ochranu týchto mimoriadnych zvierat a dozvedieť sa viac o ich fascinujúcom živote," povedal. Dlhšiu cestu  v Európe podľa dostupných záznamov podnikol len jediný netopier rovnakého druhu, a to v roku 2019, kedy netopier parkový preletel 2224 kilometrov dlhú cestu z Lotyšska do Španielska.

Netopiere parkové migrujú na čím ďalej väčšie vzdialenosti, čo je spájané s globálnou zmenou klímy, a očakáva sa, že to bude na tento druh mať v budúcnosti ešte výraznejší dopad. Británia v roku 2014 zahájila projekt, ktorého cieľom je zmapovať netopiere parkové v krajine a s tým aj ich množenie a migráciu. Od tej doby ich zaznamenala 2600. Materské kolónie netopiera parkového boli v Anglicku nájdené v Kente, Northumberlandu, Surrey a vo Veľkom Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok