Talianskeho expremiéra Conteho zvolili za šéfa Hnutia piatich hviezd

TA3 TASR
7.8.2021 19:53

Bývalého talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho zvolili veľkou väčšinou hlasov za nového lídra Hnutia piatich hviezd, ktoré je súčasťou koaličnej vlády Maria Draghiho.

Talianskeho expremiéra Conteho zvolili za šéfa Hnutia piatich hviezd
TASR/AP

Na internetovom hlasovaní sa mohlo zúčastniť približne 115.000 registrovaných členov tohto populistického a protisystémového hnutia. Prebiehalo vo štvrtok a v piatok prostredníctvom online platformy Skyvote.

Oprávnení voliči odpovedali na jedinú otázku: "Želáte si, aby sa profesor Giuseppe Conte stal predsedom Hnutia piatich hviezd?". Kladne na ňu odpovedalo 92,8 percent hlasujúcich (62.000), zatiaľ čo 7,2 percenta sa vyjadrilo proti.

Výsledky hlasovania oznámil v noci na sobotu hovorca H5S Vito Crimi, ktorý bol od januára 2020 dočasným lídrom hnutia. "Intenzívna práca z posledných mesiacov priniesla svoje ovocie," reagoval Conte na svoje zvolenie na Facebooku. Vyjadril pritom potešenie z toho, koľko ľudí sa na internetovom hlasovaní zúčastnilo.

Hnutie piatich hviezd má v súčasnej vláde premiéra Draghiho štyroch ministrov. Univerzitný profesor práva Giuseppe Conte bol predsedom talianskej vlády od júna 2018 do februára 2021.

Zvolenie nového lídra M5S niekoľko mesiacov odkladali spory medzi Contem a spoluzakladateľom strany, komikom Beppem Grillom. Dohodnúť sa im podarilo až v polovici júla a hnutie následne tento týždeň prijalo nové pravidlá voľby svojho lídra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok