Clintonová nechce zostať na čele diplomacie, po voľbách zamýšľa odísť

TASR
27.10.2012 15:58

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová potvrdila zámer odísť zo svojho postu niekedy v januári, po prezidentskej inaugurácii. Rozptýlila tak špekulácie o tom, že by možno zostala šéfkou diplomacie, uviedla v noci nadnes tlačová agentúra Reuters.

Clintonová nechce zostať na čele diplomacie, po voľbách zamýšľa odísť
SITA

"Mojím zámerom je odísť krátko po inaugurácii, to je môj plán," uviedla Clintonová v rozhovore, publikovanom v piatok v americkom denníku Washington Post.

Clintonová tak zopakovala svoje tvrdenie, že nebude v ďalšom období na čele americkej diplomacie, ani keby sa voliči 6. novembra rozhodli, že americký prezident Barack Obama zostane v úrade na ďalšie štyri roky. Ako vysvetlila demokratická politička, teraz sa o tom s prezidentom nedá hovoriť, pretože Obama sa snaží vyhrať voľby. Potom však budú diskutovať o postupe, pre ktorý sa rozhodnú v období prechodu od jednej vlády k druhej.

Clintonová, často vnímaná ako jedna z najpopulárnejších osôb v Obamovom kabinete, hovorila o svojom zámere dočasne sa stiahnuť z verejného života. Ak by Obama znovu vyhral prezidentské voľby v USA, analytici vidia ako možného nástupcu na poste ministra zahraničných vecí demokratického senátora Johna Kerryho, či veľvyslankyňu USA pri OSN Susan Riceovú.

V prípade, že v zápase o Biely dom zvíťazí republikánsky vyzývateľ Mitt Romney, vyberie si, kto bude americkým ministrom zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok