Očkovanie Sputnikom sa končí 31. augusta, je to posledný deň pred jeho exspiráciou

TA3 TASR
6.8.2021 16:39

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa na Slovensku končí 31. augusta. Ministerstvo zdravotníctva SR upozorňuje, že je to posledný termín, keď bude možné aplikovať druhú dávku tejto vakcíny.

Na východe začnú očkovať Sputnikom cez víkend
TASR/Jakub Kotian

Zároveň je to posledný deň pred exspiráciou na Slovensku používaných očkovacích látok. TASR o tom informovali z rezortu zdravotníctva s tým, že termíny očkovania druhou dávkou budú pridelené v dostatočnom časovom predstihu.

Posúvať termíny neodporúčajú

Ministerstvo odporúča ľuďom neposúvať systémom pridelené termíny na očkovanie, keďže hrozí, že druhú dávku ruskej vakcíny už nebude možné aplikovať. "Aktuálne sa v SR uskutočňuje očkovanie druhou dávkou vakcíny Sputnik V. Očkovanie prvou dávkou vakcíny bolo ukončené 31. júla," spresnili z rezortu zdravotníctva.

Pri dvojdávkovej vakcíne Sputnik V sa na získanie plnej zaočkovanosti vyžaduje podanie oboch dávok. Informácia o termíne očkovania druhou dávkou vakcíny Sputnik V bude podľa ministerstva distribuovaná štandardným spôsobom prostredníctvom SMS a emailu, ktoré obsahujú aj miesto a čas očkovania.

Slovensko nakúpilo vakcíny Sputnik V v marci, pôvodne sa mal kontrakt týkať využitia dvoch miliónov dávok. Nákup a dovoz neregistrovanej vakcíny v EÚ vyvolal vládnu krízu. Z prvých 200 000 dávok, ktoré dostali povolenie, sa začalo očkovať 7. júna, záujem však nepotvrdil predchádzajúce odhady, aj preto vláda rozhodla o predaji či darovaní nevyužitých vakcín. Ruská federácia kúpila od Ministerstva zdravotníctva SR 160 000 dávok nevyužitej vakcíny Sputnik V za identickú cenu, za ktorú ich nakupovalo Slovensko. Koncom júla dostal prvú dávku vakcíny Sputnik V aj minister financií Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok